Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat pe presedintele Traian Basescu cu avertisment pentru utilizarea expresiei �tiganca imputita�, la adresa jurnalistei de la Antena 1, fiind considerata, cu unanimitate de voturi, discriminare.

Potrivit presedintelui CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, Consiliul a decis, in urma audierilor partilor din dosarul 251/2007 (petent: Fundatia Romani Criss, Forumul European al Romilor si Travelerilor, reclamat: Traian Basescu), avand ca obiect incidentul dintre Basescu si jurnalista Andreea Pana, ca presedintele Romaniei sa fie avertizat deoarece, prin utilizarea expresiei �tiganca imputita�, a adus atingere demnitatii persoanelor apartinand comunitatii rome.

Colegiul Director, cu unanimitate de voturi, a incadrat fapta ca fiind discriminare, potrivit art. 2, alineatele 1 si 4, din ordonanta de guvern 137/2000, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata. Referitor la folosirea apelativului �pasarica� la adresa Andreei Pana, Colegiul Director a hotarat cu sase voturi pentru si doua impotriva ca fapta nu este de natura sa atraga raspunderea contraventionala, potrivit aceleiasi ordonante. CNCD a facut apel catre Traian Basescu sa promoveze constant si activ, din functia pe care o detine, principiul egalitatii de sanse in societatea romaneasca.

De asemenea, Colegiul a mai facut apel la intreaga clasa politica si la toti formatorii de opinie sa aiba un comportament si un limbaj non-discriminatoriu, dar si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse. Presedintele CNCD a mai adaugat ca hotararea de miercuri va fi redactata si comunicata partilor in termenul legal de 15 zile, partile avand posibilitatea sa conteste decizia.