Cea mai mare prezenta la urne s-a inregistrat in Spania (14.123 persoane), Italia (9.943 persoane), SUA (7.986 persoane), Franta (5.141 persoane) Republica Moldova (4.998 persoane), Marea Britanie (3.210 persoane), Canada (3.063 persoane), Germania (2.783 persoane), Belgia (2.549 persoane), Grecia (2.505 persoane) si Irlanda (1.835). De asemenea, in Israel s-au prezentat la vot 1.241 de persoane, Australia - 957, in Ungaria - 1.055, Portugalia - 1.054, Elvetia - 763, Emiratele Arabe Unite - 528, Serbia - 167, iar in Ucraina 94 cetateni romani. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca s-a permis sa-si exercite dreptul de vot, conform legii, tuturor persoanelor care la ora 20.00 (ora locala) se aflau in localul sectiei de votare.

Spania

La Madrid, peste 3.300 de romani au votat pentru Traian Basescu. Un numar de 14.000 de persoane au votat, sambata, la referendum, in cele 10 sectii organizate in Madrid si in alte 8 orase, unde sau in apropierea carora traiesc comunitati importante de romani. Potrivit ambasadorului Romaniei la Madrid, Maria Ligor, 90 % dintre romanii care si-au exercitat dreptul de vot in Spania au votat 'Nu', adica in favoarea presedintelui Traian Basescu. La cele doua sectii de votare amenajate in sediul ambasadei tarii noastre din capitala Spaniei au votat peste 3.500 de persoane. 3.323 de romani s-au pronuntat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, in vreme ce 121 au votat pentru demitere, potrivit rezultatelor anuntate in cursul noptii de sambata spre duminica. Cateva sute de romani care s-au adunat in fata ambasadei in cursul dupa-amiezii, nu au reusit insa sa voteze, poarta ambasadei fiind luata cu asalt de mai multi protestatari.

Italia

Referendumul din 19 mai privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu s-a desfasurat �normal� la Roma, la Accademia di Romania, informeaza un comunicat al Partidului Romanilor din Italia. Tot la Roma, la Consulatul General din Via del Serafico, urna a fost desigilata cand a venit primul alegator. Dupa ora 14,00 afluenta a crescut constant si considerabil, iar la ora 21.00 locala mai ramasesera circa 50 de persoane care protestau pentru ca nu au reusit sa-si exercite dreptul de vot. La Florenta, la Consulatul Onorific, procesul s-a desfasurat normal pe toata durata zilei. Potrivit comunicatului, nu au lipsit momente de tensiune: observatorului PIR aflat in afara sectiei de votare i-a fost ceruta acreditarea din partea unui functionar, desi se afla pe teritoriu italian. S-au prezentat la referendum persoane din Udine, Trieste, Grado, Treviso, Mestre, Bassano, Cortina, Vicenza, Pordenone si din localitatile din jurul acestora. La intrebarea �Cum s-a votat?� adresata dupa exprimarea optiunii, in majoritatea cazurilor s-a raspuns ca
s-a votat contra demiterii presedintelui.

Moldova

Cinci mii de romani si-au exprimat optiunea la cele doua sectii de votare deschise la Ambasada si Consulatul Romaniei din Chisinau pentru referendumul de sambata privind demiterea presedintelui Traian Basescu, potrivit cifrelor indicate la putin timp dupa ora 22,00 de misiunea diplomatica romana in Republica Moldova. Cu mai putin de o jumatate de ora inainte de ora 20,00, aproximativ 700 de persoane asteptau inca in fata celor doua sectii de votare, oamenii cerand prelungirea procesului de votare pentru a-si putea exprima cu totii dreptul la vot. In fata Ambasadei Romaniei, oamenii au scandat �Vrem sa votam!�, au huiduit si au amenintat ca vor forta portile. Pana la urma li s-a permis sa intre in incinta Ambasadei si s-a votat in liniste pana in jurul orei 22,00. La Sectia consulara, multi romani care asteptau sa voteze nu si-au putut exprima optiunea.