Taxa de autostrada ar putea fi introdusa gradual, valoarea acesteia urmand sa fie la inceput sub un euro la 100 km, iar odata cu cresterea traficului, firmele care au concesionat vor putea creste tariful, a declarat secretarul de stat Septimiu Buzasu.

Potrivit acestuia, memorandumul pentru proiectele de constructie de autostrazi si drumuri expres care nu au finantare va fi introdus pe ordinea de zi in urmatoarea sedinta de Guvern.

Cu toate ca la sfarsitul saptamanii trecute ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anuntat ca documentul va fi prezentat in sedinta de Guvern din 15 mai, acesta nu a putut fi introdus pe ordinea de zi deoarece nu au fost obtinute toate avizele.

Memorandumul va prezenta solutiile de construire a autostrazilor si drumurilor expres pentru care la ora actuala nu exista surse de finantare, propunerea Ministerului Transporturilor (MT) fiind de a concesiona respectivele tronsoane. Totodata, Guvernul va analiza saptamana viitoare si posibilitatea introducerii unei taxe de autostrada sau a unui sistem prin care investitorii sa isi recupereze investitiile de la bugetul de stat. Secretarul de stat Septimiu Buzasu a precizat ca MT a inceput la sfarsitul anului trecut un studiu in randul cetatenilor referitor la necesitatea introducerii taxei pe autostrada. Studiul va fi finalizat in maximum o luna.

"Aceasta taxa exista pe toate autostrazile europene, dar va trebui sa se tina cont de modul de recuperare a investitiilor, precum si de nivelul de trafic pe tronsonul respectiv. Daca taxele vor fi mari, cetatenii vor alege sa mearga pe drumurile nationale pe care trebuie totusi sa le mentinem la anumite standarde", a explicat secretarul de stat. Reprezentantul ministerului a opinat ca taxa ar putea fi introdusa gradual.

"Taxa ar trebui sa fie introdusa ca si un produs promotional, mai ales ca se ofera un serviciu cu anumite standarde. Va trebui stabilit un nivel minim, sub un euro la 100 km, astfel incat soferii sa se convinga de conditiile pe care le ofera autostrada. Ulterior, cei care iau in concesiune pot mari valoarea taxei in functie de trafic", a mai spus Buzasu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.