Cel putin noua dintre oamenii cu care noul ministru al Justitiei isi face echipa sint in buna masura dupa chipul si asemanarea sa: ieseni, liberali sau avocati.

Ministrul Tudor Chiuariu a declarat ca inlocuirea echipei de secretari de stat si consilieri mostenita de la Monica Macovei vine in urma unei analize a activitatii acestora. Actele procedurale intocmite pentru desemnarea unor nume noi la minister arata insa ca Tudor Chiuariu avea, la nici doua saptamini dupa preluarea portofoliului, o lista cu persoane agreate.

Spre deosebire de Monica Macovei, care a preferat magistrati pentru posturile de conducere din minister, dar in special judecatori, Chiuariu a ales cu precadere avocati, dintre care unii n-au lucrat niciodata in magistratura. Alte criterii care, in lipsa unor analize sau a unor concursuri, par sa fi prevalat sint sa fie membri PNL si sa fi profesat in Iasi, locul de bastina al ministrului.

Majoritatea persoanelor aduse de Chiuariu si-au dat acceptul de a fi transferati in functii de conducere ale ministerului inca din 18 aprilie, adica la numai doua saptamini de la instalarea sa in fruntea Ministerului Justitiei. Greu de crezut ca in acest interval de doua saptamini Tudor Chiuariu putea sa evalueze activitatea vreunui departament sau sef de departament, sa caute inlocuitori pentru cei ineficienti, sa negocieze cu acestia si sa-i convinga sa vina la Bucuresti pentru a prelua directii din MJ.

Unele dintre aceste detasari la Ministerul Justitiei au fost discutate de Consiliul Superior al Magistraturii, in sedinta din 3 mai. Ele au fost acceptate, cu o singura exceptie: cea a judecatoarei Lenuta Nicoleta Bosoc, in cazul careia s-a opus Colegiul de conducere al Tribunalului Iasi, unde ea este judecator si presedinte al Sectiei comerciale si de contencios administrativ. Dar sotul Lenutei, Costel Zaharia, proaspat consilier al ministrului, va veni la Bucuresti fara sotie, dupa ce tribunalul s-a opus detasarii ei. Avocatul iesean Costel Zaharia este prieten cu ministrul Chiuariu.

In familie au ajuns la Bucuresti sotii Raluca si Gheorghe Spaiuc, tot din Iasi. Ea a fost numita sefa de cabinet a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, asa incit procurorul Gheorghe Spaiuc a cerut detasarea lui la conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, din "motive familiale". In acest mod, el a reusit sa preia locul demisului Sorin Dumitrascu, fostul adjunct al ANP, dupa ce in octombrie anul trecut a pierdut concursul organizat pentru un post inferior tot din Administratia Penitenciarelor. Gheorghe Spaiuc a terminat si el Facultatea de Drept de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.