Contribuabilii platesc 14.620.690.000.000 ROL pentru servicii de siguranta nationala sub orice critica .Serviciile sunt suprapopulate si, in loc sa-si vada de treaba, fac jocuri politice

Un agent secret il costa pe fiecare roman 4.350.000 ROL/an. Aceasta suma este mai mare decat cea cheltuita cu un scolar sau cu un bolnav. Conform statisticilor, informatiile furnizate de SRI si SIE institutiilor abilitate sunt utile in doar zece procente. Majoritatea datelor sunt culese prin carciumi, la chiolhanuri si nu sunt verificate de agentii serviciilor. Anual peste sase mii de romani sunt interceptati legal.

Alte mii de persoane au telefoanele ascultate fara un mandat. Interceptarile ne-au costat in 2005 aproape opt mii de miliarde de ROL, aproximativ de doua ori cat bugetul alocat invatamantului. Eficienta procentuala a interceptarilor efectuate de serviciile secrete romanesti este de 4,32%. In urma interceptarilor a 5500 de telefoane doar 238 de infractori au fost depistati. Pentru ascultarea telefoanelor unui infractor, SRI a cheltuit 3.413.469 de euro.

In legea Bugetului de Stat pe anul 2007, cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala sunt de 14.620.690.000.000 ROL, din care aproape noua mii de miliarde reprezinta cheltuieli de personal, adica salarii. Astfel, fiecare cetatean roman scoate din buzunar pentru un agent secret in jur de 4.350.000 ROL/an.

In afara de costurile salariale, serviciile secrete consuma sume importante pentru achizitionarea unor bunuri, platesc dobanzi pentru diferitele datorii neachitate la timp, asistenta sociala pentru angajati, fac investitii etc. Raportand aceste cheltuieli la banii alocati sanatatii sau invatamantului observam ca scolarizarea pe un an a unui copil ne costa o mica parte din cat platim pentru un agent SRI sau SIE. De exemplu, pentru anul in curs in Bugetului Statului este prevazuta suma de 11.917.079.000.000 ROL pentru invatamant. Suma ce contine atat salariile dascalilor cat si modernizarile atat de necesare in majoritatea unitatilor de invatamant, bursele elevilor si studentilor etc.

Din aceste date rezulta ca fiecare contribuabil din Romania cheltuie 3.910.000 ROL pe an pentru educatia tinerilor. Un calcul simplu ne indica faptul ca un angajat al serviciilor secrete ne costa cu 11% mai mult decat scolarizarea unui copil. Avand in vedere ca serviciile secrete mai au si alte venituri - servicii prestate, afaceri derulate prin firme conspirate etc. - banii cheltuiti cu un angajat al serviciilor secrete poate ajunge la 7.000.000 ROL/ contribuabil/an.

Un alt exemplu este suma cheltuita in sanatate. Conform datelor din bugetul pe anul in curs, Romania a alocat 198 de euro pentru sanatate pe cap de locuitor. Aceasta suma este mult sub cea alocata in Bulgaria (210 de euro) sau Ungaria (440 de euro). Astfel, media cheltuielilor cu un pacient pe anul aceasta este de aproximativ 6.800.000 ROL. Aceasta suma, evident insuficienta, este mai mica decat cheltuielile care apar cu un angajat al serviciilor secrete. Prin reducerea numarului angajatiilor serviciilor secrete, in realitate prin normalizarea situatiei si aducerea efectivelor la standarde internationale, contribuabilul ar fi degrevat de niste cheltuieli inutile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.