Patru lacasuri din judetul Dolj au statut de manastire, desi nu indeplinesc nicio norma canonica. Pentru ele, Mitropolia Olteniei incaseaza bani grei

Noua manastiri. Atatea asezaminte monahale spune Mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, ca pastoreste. Pentru cele noua obsti monahale si pentru angajatii lor, mitropolia primeste sume de ordinul milioanelor de la bugetul de stat si din donatii. Patru dintre lacasuri sunt insa simple biserici sau, si mai grav, cladiri obisnuite ce adapostesc pivnitele cu bauturi ale Mitropoliei Olteniei!

Conform Legiuirilor Bisericii Ortodoxe Romane, aparute la Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR in 2003, o manastire trebuie sa cuprinda o biserica, chilii, case de oaspeti, biblioteca, muzeu si sa fie persoana juridica de drept public. in plus, pe langa staret, ea trebuie sa mai adaposteasca si un numar de calugari sau calugarite, din randul carora se aleg economul, casie-rul, egumenul si alti responsabili cu diverse treburi interne in sanul obstii asezamantului. Fara ca aceste conditii sa fie indeplinite, din punct de vedere canonic nu poate fi vorba de o manastire.

Statutul BOR, incalcat cu voiosie

in ciuda acestor Legiuiri din Statutul BOR, Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei si Arhiepiscopul Craiovei, mentine la statutul de manastiri patru asezaminte care nu indeplinesc sub nicio forma aceste cerinte: Manastirea Bucovatul Vechi - care este de fapt actualul Seminar Teologic - al carei staret este Vasile Prescure, Schitul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, in fapt podgoriile Arhiepiscopiei Craiova, care este condus de staretul Grigore Sandu, Manastirea Sf. Dumitru Izvoratorul de Mir, in realitate Catedrala Ortodoxa din Craiova - in fruntea careia se afla Arhimandritul Policarp Sidor - si Manastirea Duminica Tuturor Sfintilor, care este de fapt Centrul Eparhial Craiova, asezamant pastorit de stareta Teodora Angheluta.

Manastiri doar pe hartie

Cele patru asezaminte nu au chilii, nu au calugari sau calugarite si le lipsesc casele de oaspeti. La Manastirea Bucovatul Vechi nici macar staretul acestui asezamant, Vasile Prescure, nu locuieste in interiorul lacasului de cult, asa cum cer canoanele, ci intr-un apartament din cartierul craiovean Eroilor. in ceea ce priveste Manastirea Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir, de fapt Catedrala Ortodoxa a orasului, pe langa chilii lipsesc cu desavarsire casa de oaspeti, muzeul si biblioteca. Despre calugari nici nu poate fi vorba. in ce priveste Manastirea Duminica Tuturor Sfintilor, aceasta este, in realitate, resedinta Arhiepiscopului Teofan, unde locuiesc si muncesc, in dispret fata de legiuirile bisericesti, atat femei, cat si barbati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.