Acest nou in­stru­ment este in dotarea unei institutii care ar trebui sa fie res­pectabile: Curtea de Conturi. Noua scula functioneaza simplu: se iau niste controlori de la Curtea asta de Conturi si se trimit in control la instante si parchete sa ia la puricat "actul de justitie", desi asa ce­va le este strict interzis celor de la Curte. Prin lege. Prin Constitutie (da­ca asta o mai insemna ceva in zilele noastre).

De exemplu, la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Tirgu-Mures, Camera de Conturi Mures s-a infiintat in control cu pretentia de a verifica nu nu­mai conturile, ci si activitatea procurorilor! In urma unei sesi­zari, pe ordinea de zi a CSM-ului din 12 aprilie a intrat in discutie si "solicitarea controlorilor de la Camera de Conturi Tirgu-Mures (…) de a le fi puse la dispozitie principalele activitati desfasu­rate de procurori si de perso­nalul de specialitate juridica". Raspunsul CSM a fost cit se poate de clar: "solicitarea controlorilor financiari (…) excede prerogati­velor acestora si contravine pre­vederilor constitutionale si legale".

Alt exemplu: Camera de Conturi Bacau a ridicat o pretentie similara, de data asta nu la vreun Parchet, ci la Curtea de Apel Bacau (chiar din oras, cum ar zice un co­leg din partea locului). Citam: "Ur­meaza sa efectuam auditul de performanta privind stimularea cres­terii calitatii actului de justitie si scurtarea timpului de intrare pe rol a actiunilor formulate in instante prin introducerea sistemului informatic". La Bacau nu s-a revoltat nimeni, mai ales ca aici nu e prima oara cind Camera de Conturi vine chitita sa-i altoiasca pe astia mai nereceptivi la dorintele cercurilor de interese din judet.

Luat pe nepusa masa, Dan Dro­su Saguna, directorul Curtii de Con­turi a Romaniei, ne-a raspuns telefonic: "Nu v-ati documentat bine. Noi nu facem control asupra competentelor unei institutii. (…) Este exclus. (…) Daca e asa cum spuneti, voi ordona o cercetare disciplinara, iar cei vinovati vor ras­punde". A doua zi am primit si ras­punsul scris al Curtii de Conturi, care ajunsese peste noapte la concluzia ca la Tirgu-Mures a fost doar o neintelegere si ca la Bacau se ve­rifica de fapt strategia de informa­tizare a sistemului judiciar. Normal. Si marmota invelea dosa­rele in staniol.