Summit-ul NATO din primavara anului 2008 va fi gazduit de capitala Romaniei, a anuntat ieri secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Schaeffer, la Oslo.

"Decizia membrilor Aliantei este finala. Sunt bucuros si multumit ca autoritatile romane sunt hotarate sa asigure gazduirea summit-ului", a spus secretarul general al NATO. Anuntul oficialului Aliantei pune astfel capat speculatiilor din presa romaneasca a ultimelor zile, in care se vorbea despre intentia SUA de a amana decizia privind desfasurarea in tara noastra a summit-ului, din cauza instabilitatii politice.

In ciuda framantarilor politice interne privite cu reala ingrijorare la Bruxelles, atat de catre UE, cat si de oficialii NATO, Romaniei i s-a confirmat dreptul de a gazdui in 2008 summitul Aliantei Nord-Atlantice, organizare cu care si SUA se declarasera de accord in decembrie 2006, prin vocea adjunctului secretarului de stat american Nicolas Burns. Anuntul care pune capat tuturor speculatiilor din presa de la Bucuresti, din ultimele zile, a fost facut ieri, la Olso, chiar de catre secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o conferinta de presa.

"Urmatorul summit al Aliantei va avea loc la Bucuresti. Sunt foarte fericit sa anunt aceasta decizie. Sunt bucuros ca autoritatile romane vor organiza un summit atat de important", a declarat Jaap de Hoop Scheffer, citat de NewsIn. Cu numai o zi inainte insa, oficialul de la Bruxelles ezitase sa indice Romania ca viitoare gazda a summit-ului, pentru a nu da impresia amestecului Aliantei in situatia politica instabila de la Bucuresti. Potrivit unor surse citate in presa zilei de joi, Scheffer ar fi apreciat la acel moment drept "inoportun" un asemenea anunt. Si totusi, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, recomanda compatriotilor sa ramana increzatori, exprimandu-si convingerea ca va aduce in tara "o veste buna".

Cioroianu s-a aratat iritat de speculatiile facute in ultima vreme pe seama mutarii summit-ului de la Bucuresti, din cauza tensiunilor iscate in jurul suspendarii presedintelui Basescu, aratand ca asemenea ipoteze au mai multa legatura cu "asteptarile unora" si cu "politica interna" decat cu cea externa. Si pana la urma, realitatea din teren a confirmat optimismul ministrului de Externe, astfel ca Romania va fi pentru intaia oara gazda unei reuniuni la varf a Aliantei Nord-Atlantice, organizatie la care a aderat in 2004. Bucurestiul devine astfel, dupa Praga (2002) si Riga (2006), a treia capitala a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieste un summit al fostului inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece.

Secretarul general al NATO a explicat confirmarea Romaniei ca gazda a reuniunii prin faptul ca "guvernul roman a avut amabilitatea de a oferi Bucurestiul pentru gazduirea urmatorului summit". "Am discutat despre aceasta chestiune si in cursul vizitei mele la Bucuresti" (din noiembrie 2006 - n.r.), a adaugat Scheffer, repetand ca aliatii sunt foarte fericiti ca summitul urmator va avea loc in Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.