Constantin Balaceanu-Stolnici, Mona Musca si Sorin Rosca Stanescu sint persoanele publice a caror colaborare cu Securitatea a dezamagit cel mai mult, releva sondajul efectuat printre cititorii sai de catre ziarul „Cotidianul“. Lista a cuprins 16 nume care au colaborat in vreun fel sau altul cu Securitatea, iar la sondaj au participat 2.322 de cititori.

Cititorii site-ului "Cotidianul"au ales, timp de 24 de ore, informatorii pe care ii considera cele mai mari dezamagiri.

Plecind de la uluitoarea colaborare a lui Constantin Balaceanu-Stolnici cu fosta Securitate, care continua o lunga lista de personalitati al caror trecut a ascuns episoade similare, "Cotidianul" le-a propus cititorilor sa aleaga care dintre aceste nume le-a produs cea mai mare deziluzie. Timp de o zi, cititorii au stabilit astfel un fel de top al "celor mai iubiti" informatori ai Securitatii. Clasamentul nu este, desigur, unul infailibil, caci se poate sa fi fost afectat fie de emotia ultimei dezvaluiri, fie de notorietatea celor carora le-a fost dat votul. Asa se explica poate si faptul ca pe primele trei locuri se afla Constantin Balaceanu- Stolnici, Mona Musca si Sorin Rosca Stanescu. Pe ultimele trei locuri s-au plasat fostul senior liberal Dan Amedeo Lazarescu, scriitorul Eugen Uricaru si publicistul Dan Ciachir.

Ctin. Balaceanu-Stolnici

1 - 24,7% - 573 voturi

Medic si politician, nume de cod "Laurentiu". Descendent al unei foarte vechi familii boieresti, Balaceanu-Stolnici si-a inceput activitatea profesionala cu o piedica pusa de comunisti: a fost dat afara in 1952 de la Facultatea de Medicina. Odata angajat, in 1974, de Ana Aslan, la Institutul de Geriatrie, cariera sa a avut o evolutie neasteptata, ajungind sef de sectie. E perioada in care a dat informatii Securitatii sub numele de cod "Laurentiu". Dupa 1990 a intrat in PNL, unde pina anul trecut a detinut functia de presedinte al senatului. S-a retras invocind motive de sanatate imediat dupa deconspirarea Monei Musca.

Mona Musca

2 - 22,4% - 521 voturi

Politician, nume de cod "Dana". Deconspirarea sa a produs anul trecut un cutremur in lumea politica. Dupa aparitia unor informatii in presa despre trecutul sau, Mona Musca a negat vehement colaborarea, chiar daca apucase sa-si vada propriul dosar. A fost singura persoana deconspirata de CNSAS care si-a facut public dosarul integral, dosar ce nu contine insa note informative. Cu acest argument, a negat mereu ca a facut politie politica, iar cind instanta a confirmat verdictul CNSAS s-a retras din politica.

Sorin Rosca Stanescu

3 - 16,8% - 389 voturi

Ziarist, nume de cod "Deleanu" si "H15". Deconspirat in 1992 de catre presa, in urma unei scurgeri controlate de informatii de la SRI catre mai multe ziare centrale. Ca urmare, acesta a recunoscut ca a colaborat doar cu Brigada Antiterorista a Securitatii, fiind dat afara in acel moment de la "Romania libera". Ca director al ziarului "Ziua" s-a inconjurat de mai multi fosti colaboratori ai Securitatii, inclusiv in functiile de conducere.

Sorin Antohi

4 - 6,8% - 158 voturi

Profesor, nume de cod "Valentin". A recunoscut colaborarea printr-o scrisoare deschisa publicata in "Cotidianul", in momentul in care deconspirarea sa era iminenta, in toamna anului trecut. La doua luni dupa marturisirea publica privind colaborarea, Sorin Antohi s-a confruntat cu o noua dezvaluire privind biografia lui: desi in CV trecuse ca si-a dat doctoratul in istorie la Iasi, teza nu a fost sustinuta niciodata. Ca urmare a descoperirii acestui fals, s-a retras din toate functiile pe care le detinea la Central European University din Budapesta.

Cornel Ivanciuc

5 - 6,3% - 147 voturi

Ziarist, nume de cod "Alexandru Balea". A recunoscut partial colaborarea in 1995, in revista "22", in cadrul unui serial despre SRI si in urma unei incercari de santaj a lui Virgil Magureanu. Colaborarea sa cu Securitatea a fost insa mult mai strinsa decit a lasat atunci sa se inteleaga, dupa cum avea sa rezulte din-tr-un interviu publicat de "Cotidianul". A dat note informative atit in Armata, cit si ca muncitor intr-o fabrica din Sighetul Marmatiei. Isi alegea singur victimele turnatoriilor, care erau cu predilectie sefii sai. In urma dezvaluirilor din "Cotidianul", colegii lui de la "Academia Catavencu", care solidarizasera cu el in 1995, au decis sa se desparta de Ivanciuc. Dupa anuntul neconcretizat al angajarii la "Ziua", Ivanciuc scrie acum in "Formula AS". CNSAS i-a dat verdictul de politie politica.

Johnny Raducanu

6 - 4% - 94 voturi

Muzician, nume de cod "Rica". A fost descoperit de "Cotidianul", sub nume de cod, in dosarul de retea al lui Peter Banyai, un fost prieten de-ai sai din perioada comunista, mare iubitor de jazz. Informarile lui "Rica" vizau cu precadere evenimentele culturale organizate la Biblioteca Americana, la care participa frecvent si unde se intilnea cu multi artisti si diplomati. Nu a recunoscut insa niciodata aceasta colaborare cu Securitatea si a negat ca ea ar fi avut drept consecinta sansa de a scoate multe discuri intr-o perioada de restrictii majore pentru majoritatea artistilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.