Pana la o eventuala revizuire a Constitutiei - proces complex si de lunga durata, liberalii vor incerca sa limiteze cat mai mult atributiile presedintelui Traian Basescu, prin modificarea unor legi importante. PNL intentioneaza sa promoveze, cu ajutorul PSD, pana la 19 mai, adica inainte de referendumul de demitere a sefului statului, pachetul de legi privind siguranta nationala.

Intentia liberalilor este aceea de a-i taia lui Basescu posibilitatea de a se folosi de serviciile speciale, dupa ce se va reintoarce la Cotroceni.

Potrivit scenariului PNL, daca pachetul va intra in vigoare pana la aceasta data, presedintele nu va mai putea dispune de informatii provenite din interceptari telefonice, intrucat misiunea aceasta va reveni exclusiv unei agentii aflate in subordinea parlamentului.

In PSD si PNL se vorbeste, in ultimele zile, si despre o rocada in ceea ce priveste sefia SRI si SIE, liberalii urmand sa numeasca un inlocuitor pentru George Maior, pesedistii sa faca o propunere pentru fotoliul lasat liber de Claudiu Saftoiu.

Legile se negociaza la pachet

Cele doua formatiuni si-au alcatuit deja echipe de lucru care au obiectivul de a armoniza prevederile proiectelor social-democrate cu cele ale legilor initiate de liberali. Acestea din urma au trecut deja de Camera prin adoptare tacita si au ajuns pe agenda Senatului.

Potrivit unor surse parlamentare, pesedistii vor alcatui, pana saptamana viitoare, o lista de amendamente la legile PNL, cu care se vor prezenta la negocierile cu liberalii.