Operatorii nu pot incepe lucrarile pe plaja pentru ca nu au PUZ

Apropierea sezonului estival incinge spiritele pe litoral si doar judecatorii sunt cei care mai pot decide. "Razboiul" dintre autoritati si operatorii din turism va fi transat in instanta. Primaria Constanta se afla din nou in centrul unui scandal de proportii din care, evident, cei mai dezavantajati vor iesi turistii.

Plajele din Mamaia si din Constanta sunt la un pas sa fie lasate de izbeliste, deoarece autoritatile locale pun "bete in roate" eliberarii avizelor. Operatorii care au contracte de inchiriere cu Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) se vad pusi acum in imposibilitatea de a demara activitatile privind amenajarea plajelor. Directorul DADL, Ionel Manafu, a iesit ieri la rampa, ingrijorat de situatia care s-a creat. Concret, fara aprobarile Primariei, nu poate fi demarata nicio lucrare, ceea ce va conduce, inevitabil, la orientarea turistilor catre alte zone. Dupa primele estimari ale specialistilor, Costinesti va deveni atractia turistica nr. 1,care se va transforma intr-o adevarata perla a litoralului. Asadar, deschiderea sezonului estival peste mai putin de 2 saptamani va fi un real esec la Mamaia.

Pentru a lamuri exact cum stau lucrurile, Manafu a punctat ieri, intr-o conferinta de presa, toate neajunsurile care au dus la crearea acestei situatii. Directorul DADL a amintit ca PUZ reglementeaza dotarile de pe plaje, stabilind amplasarea beach-barurilor, a sezlongurilor si a umbrelelor, precum si infiintarea grupurilor sanitare si a cabinelor de dus.

Municipalitatea a respins recent, in ultima sedinta de Consiliu Local, aprobarea PUZ, deoarece nu avea avizul Consiliului Judetean Constanta, iar documentul nu continea delimitarea domeniului public de cel privat.
"Niciunul dintre aceste motive nu tine de noi. Am transmis din luna ianuarie toata documentatia ceruta la Consiliul Judetean, care nu a dat niciun raspuns. Iar delimitarea domeniului public de cel privat trebuie facuta de Serviciul de cadastru din Primaria Constanta, nicidecum de DADL.
Totusi, plaja si faleza fac parte prin lege din domeniul public, deci nu avem ce delimita. Doar justitia va rezolva aceasta chestiune, pentru ca am actionat in instanta Consiliul Judetean pentru eliberarea avizului", a afirmat, citat de Mediafax, Ionel Manafu.

"Blue Flag", in berna

Si cum nicio nenorocire nu vine singura, neaprobarea PUZ pune DADL in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile contractuale fata de operatorii de plaje. Si acestia, la randul lor, pot refuza indeplinirea indatoririlor ce le revin. "Este vorba despre curatenia plajelor, pe care operatorii s-ar putea sa nu mai vrea sa o faca, din moment ce nu isi pot organiza afacerea in aceste conditii. DADL nu poate interveni pe spatiul inchiriat pentru a colecta gunoiul, deoarece nu poate folosi bani publici pentru prestarea unor servicii catre agenti privati", a precizat directorul Manafu.

El a subliniat ca lipsa dotarilor de pe plaje va afecta demersurile de obtinere a statutului de "Blue Flag" pentru plaja Constanta si Mamaia.

"Vaduvim turismul de servicii, din cauza razboiului politic de la varf. Singura solutie ar fi o noua hotarare de guvern care sa acorde operatorilor de plaje derogare si in acest an, ca in 2006, pentru a amenaja sectoarele de plaja inchiriate fara autorizatie de constructie de la Primarie", a mentionat directorul DADL.

In opinia sa, adevarata perla a litoralului va fi in acest sezon turistic statiunea Costinesti, unde autoritatile locale au cooperat cu DADL pentru aprobarea PUZ. La fel au procedat si celelalte primarii din localitatile riverane Marii Negre, cu exceptia Constantei.

Dupa 3 runde de licitatii, DADL a inchiriat, in acest an, peste 95 la suta din plajele litoralului catre firme care au dorit sa le exploateze potentialul turistic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.