Fostul boss al CFR nu a evaluat 2.000.000 mp de teren, micsorand astfel capitalul societatii

Potrivit cererii de arestare preventiva, in lipsa, a lui Mihai Necolaiciuc, una din acuzatiile aduse acestuia este contractul incheiat de CFR SA cu societatea SC Liana Flowers SA, prin care feroviarii achizitionau trandafiri ornamentali si servicii de plantare, in valoare de un milion de euro.

Butasii de trandafiri trebuiau sa fie plantati in gari. Necolaiciuc se face vinovat si pentru faptul ca nu a evaluat terenuri in suprafata de peste doua milioane de metri patrati si nu a inclus valoarea acestora in capitalul social al companiei. Procurorii DNA au depus la instanta si rezultatele inspectiei Curtii de Conturi, care releva ca prin ordinul lui Necolaiciuc ar fi fost scoase din functiune nelegal: 23.000 de vagoane si 1.059 de locomotive. Utilajele au fost vandute ca fier vechi catre diverse persoane juridice.

Fostul director este acuzat ca ar fi achizitionat scule si utilaje care nu erau prevazute in planul de achizitii al companiei si ar fi facut un prejudiciu de 732.690.543.617 ROL. Printre achizitiile curioase: ambarcatiunea Ranieri Voy Ager cu motor Evinrude, in valoare de 17.700 de euro, 50 de veste de salvare import si mai multe costume de scafandru, achitate la preturi supraevaluate, cinci barci de agrement, in valoare de 1,6 miliarde ROL si servicii de reparare si modernizare a ambarcatiunilor, in valoare de 3,2 miliarde ROL.

Avocatul acuza ca dispar probe din minister

in replica, avocatul lui Mihai Necolaiciuc a explicat ca trebuie trasi la raspundere si alti functionari din CFR sau chiar din Ministerul Transporturilor, deoarece toate aceste documente ar fi trebuit contrasemnate si de functionarii implicati direct. El a aratat ca detine date potrivit carora mai multe documente de la Ministerul Transporturilor au fost modificate, dosite sau distruse. Aparatorul a explicat ca trandafirii, cumparati de Necolaiciuc, se pot vedea in statiile de tren, iar costumele de scafandru erau folosite la reparatiile picioarelor de pod.

Afacerile CFR cu firmele lui Dumitru Bucsaru

Un alt cap de acuzare priveste modul in care Mihai Necolaiciuc a semnat contractele de modernizare sau construire a unor imobile din patrimoniul CFR. Acestea, sustine DNA, au fost facute nelegal cu sateliti ai unor firme-capusa, din fondurile companiei destinate altor scopuri. Factura achizitiilor - 980.613.331.315 ROL. Mihai Necolaiciuc, cu sprijinul altor angajati CFR, a facut mai multe achizitii publice si a supraevaluat lucrarile executate la Complexul Balneo-Sportiv Baneasa. Paguba: 70 miliarde de lei. Fostul director este acuzat ca ar fi incalcat legea privind achizitiile publice referitoare la achizitiile de materiale si lucrari la Complexul Astoria Snagov, care au dus la un prejudiciu de aproape 700 miliarde de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.