Legislativul a decis dezincriminarea unor infractiuni bancare, desi s-au opus atit presedintele, cit si premierul

Parlamentul a amendat o lege pentru combaterea coruptiei si a decis dezincriminarea unor fapte precum incalcarea normelor bancare de creditare si folosirea creditului in alte scopuri decit cele pentru care a fost contractat, daca acesta nu este garantat din fonduri publice.

Premierul Tariceanu a dat aviz negativ propunerii legislative elaborate de trei deputati PSD, iar presedintele Basescu a retrimis legea adoptata spre reexaminare. Parlamentul a ignorat obiectiile si a publicat legea in Monitorul Oficial. Cincizeci de asemenea dosare, aflate in cercetare sau in stare de judecata, urmeaza a fi clasate. Cei mai cunoscuti beneficiari ai legii sint Dinel Staicu si Sever Muresan.

Modificarea Legii 78/2000 privind sanctionarea unor acte de coruptie, concretizata in Legea 69/2007, a dezincriminat fapte precum incalcarea normelor bancare de creditare si folosirea creditului in alte scopuri decit cele pentru care a fost contractat. Cu o singura exceptie: daca respectivul credit este garantat din fonduri publice sau urmeaza sa fie acoperit din fonduri publice. Asta inseamna ca falimentarea, prin aceasta inginerie financiara, a unor banci private, cum au fost Dacia Felix si Banca Internationala a Religiilor, nu se mai pedepseste. Cel putin doi mari inculpati in astfel de cauze vor rasufla usurati: Dinel Staicu si Sever Muresan.

DNA, fara obiectul muncii

Legea 69/2007 a fost initiata de deputatii PSD Valer Dorneanu, Florin Iordache si Tudor Mohora. Acestia au argumentat ca normele interne ale unei banci nu sint legi, deci incalcarea lor nu poate fi sanctionata penal, ca actul de creditare reprezinta un contract civil, deci priveste exclusiv banca si clientul, si, in fine, ca functionarii bancari ar putea fi intimidati de curiozitatea procurorilor DNA. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea, pentru ca in forma initiala ar fi fost dezincriminata inclusiv deturnarea creditului garantat din fonduri publice. Ulterior, Senatul a introdus sintagma "fonduri publice" in textul legii. Guvernul a respins chiar mai radical decit presedintele acest proiect de lege. In opinia Executivului, "Legea 78/2000 sanctioneaza coruptia atit in sectorul public, cit si in cel privat, iar legiuitorul are datoria de a apara prin mijloace penale" ambele tipuri de proprietati.

Kibedi Katalin, secretar de stat in Ministerul Justitiei, amintea, in decembrie 2006, in plenul Camerei Deputatilor, de experienta romaneasca a devalizarii bancilor. Conform unor surse din DNA, procurorii sint nemultumiti ca prin aceasta lege sint protejati o multime de infractori urmariti ani in sir de magistrati. "Pentru o parte din aceste infractiuni au fost deja date in instanta condamnari. Ce se va intimpla cu ele? Pentru toate aceste infractiuni vor exista achitari, pentru ca asa se intimpla cind politicienii scot infractiunile din legi", a declarat Daniel Morar, procuror-sef DNA, intr-un interviu pentru BBC. In prezent, DNA are in lucru circa 50 de dosare pe tema deturnarii creditului bancar, din care unele vor fi soldate cu scoaterea de sub urmarirea penala. Aceasta pentru ca, potrivit Constitutiei, legea penala cea mai favorabila acuzatului se aplica retroactiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.