Procurorii spun ca Hidroelectrica a fost pagubita cu 47 milioane $ de Energy Holding

Fostul director general al Hidroelectrica, Eugen Pena, a aflat ieri acuzatiile care i se aduc. El este invinuit alaturi de alte opt persoane, printre care si fostul ministru al economiei, Codrut seres, de subminarea economiei nationale si complot, in dosarul privind contractele cu energie ieftina.

Eugen Pena a fost director general al Hidroelectrica pana la 1 noiembrie 2003, cand a fost inlocuit de adjunctul sau, Traian Oprea, si el invinuit in acest dosar. Tot ieri, Carmen Marin, director al Departamentului de Relatii Internationale, si Victoria Geormaneanu, director economic la Hidroelectrica, au primit oficial rezolutia de incepere a urmaririi penale. Procurorii sustin ca Hidroelectrica ar fi pierdut, intre 2004 si 2005, aproximativ 47 milioane de dolari in favoarea Energy Holding, dupa ce i-a vandut acesteia electricitate la un pret mai mic decat costul de productie.

"Baietii destepti" au cumparat la pret mai mic decat costul de productie

Anchetatorii mai arata ca pretul mediu cu care Energy Holding a achizitionat energie in 2004 a fost de 65,4 lei/MWh, mai mic decat valoarea costului mediu de productie efectiv inregistrat de Hidroelectrica de 83,9 lei/MWh. Totodata, in 2005, Energy Holding ar fi cumparat energie hidro la un pret mediu de 69,8 lei/MWh, sub costul mediu de productie al Hidroelectrica de 89,6 lei/MWh. Din diferenta de preturi, DIICOT considera ca ar fi rezultat "posibilul profit suplimentar pe care Hidroelectrica SA l-ar fi putut inregistra, dar pe care membrii asociatiei constituite la nivelul conducerii acestei societati l-au transferat la SC Energy Holding SRL". Parchetul mai sustine ca in anul 2003, prin cresterea pretului la energie electrica catre populatie, consumatorii ar fi platit in plus peste trei milioane de euro pentru energia consumata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.