O mare parte dintre retelele de cartier ale Capitalei ar putea disparea in lunile care urmeaza, ca urmare a unei actiuni tinute la secret de marii operatori din domeniul IT

Greii din piata si-au propus sa cumpere toate hub-urile din oras, pentru a-si imparti intre ei zonele de influenta, dupa modelul firmelor de televiziune prin cablu.Firme precum RDS.link sau UPC cumpara in aceasta perioada, la suprapret, micii furnizori de Internet. O retea cu cateva sute de abonati a ajuns sa fie scoasa la mezat pentru sume de ordinul a 200.000 de euro, fiind doar o chestiune de timp pana cånd toti cei 400 de "paianjeni" ai Capitalei vor fi inghititi.

De la inceputul acestui an, mai multe firme de cablu care furnizeaza si servicii de Internet au inceput o ofensiva fara precedent asupra retelelor de cartier. Principalul initiator al acestei actiuni este compania RDS.link, unul dintre greii din piata de profil. Compania arunca in aceasta perioada bani grei ca sa cumpere cat mai multe dintre retelele puse pe picioare de pustii din cartier. La fel ca si RDS, companii precum UPC sau Romtelecom incearca sa devina proprietare peste hub-urile Capitalei. Scopul final al acestei actiuni este scoaterea de pe piata a furnizorilor mici de Internet si impartirea zonelor de influenta dupa modelul televiziunii prin cablu.

Demersul facut de marii cablisti este unul cat se poate de secret. Un exemplu este cel al companiei C-Zone, furnizor de talie medie de Internet, care se pare ca a fost cumparata recent de RCS. Aceasta din urma nu a facut nici o tevatura pe tema asta, preferand sa ascunda detaliile tranzactiei. Cazul nu este unul singular. Acelasi monopolist de pe piata de cablu cumpara periodic, pe sume de ordinul a 200.000 de euro, retele de cartier cu cateva sute de abonati fiecare. Aceste tranzactii nu sunt resimtite, cel putin deocamdata, de catre clienti pentru ca se pastreaza ca interfata aceeasi companie initiala.

Capitala are 400 de 'paianjeni>> mici

Statisticile privind retelele mici de Internet arata ca doar Bucurestiul este impanzit de aproximativ 400 de asemenea legaturi. Pe site-ul www.retele.net exista chiar si o estimare a numarului de persoane legate la acest paienjenis de retele, vehiculandu-se o cifra de aproximativ 1.500.000 de abonati. Acesta este de altfel si orasul cu miza cea mai mare, intrucat la nivel de tara se estimeaza ca ar mai functiona doar alte 350 de retele de calculatoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.