Asociated Press a realizat un amplu reportaj cu militarii romani care au in paza autostrada dintre Kabul si Kandahar

"Soldatul roman isi face semnul crucii, isi asaza arma in vehiculul blindat si pleaca in misiunea dificila de securizare a unora dintre cele mai importante, dar si periculoase obiective din Afganistan - autostrazile". Asa incepe un amplu reportaj realizat de agentia Associated Press despre Batalionul 812 Infanterie, "soimii Carpatilor" care are in paza autostrada A1, ce face legatura intre capitala Kabul si orasul Kandahar.

Comandantul unitatii, maiorul Ovidiu Liviu Uifaleanu, ce are in subordine 500 de soldati, explica AP ca intreruperea circulatiei pe aceasta sosea ar constitui o importanta victorie pentru talibani. "Dar acest lucru este aproape imposibil. Daca vor ataca, vor avea probleme", afirma ofiterul. El povesteste ca unitatea a fost prinsa in trei ambuscade la Zabul, dar ca talibanii ii stiu acum de frica.

Mitralierele cu care pleaca in misiune pot demola orice reduta si pe oricine s-ar afla in spatele ei. Patrula romaneasca de noapte acopera circa 60 de mile. Soldatii sunt supusi asalturilor saptamanale ale insurgentilor, care incearca sa le ocupe punctele de control. El a subliniat sprijinul acordat de romani afganilor, prin mobilitatea si puterea lor de foc, lucru cu atat mai util cu cat politia nationala afgana este echipata inadecvat si saracacios. Divizia, cunoscuta ca ‘’soimii Carpatilor’’, a servit in Angola, Irak, iar acum in Afganistan.

Mai tari ca americanii

"Prezenta romaneasca este un exemplu de conduita pentru castigarea razboiului din Afganistan: convingerea statelor NATO care nu vor sa-si puna soldatii in situatii de lupta, sa se angajeze efectiv in ofensiva. Este singura cale, spun expertii militari, care va asigura calea spre progres. Una dintre cele mai dure batalii va fi pentru autostrada catre Kandahar, noteaza Associated Press.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.