Romanii il lasa pe presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni. 68% dintre cetateni ar vota impotriva demiterii sefului statului, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, pentru "Curentul".

Romanii si-ar arata sprijinul pentru Basescu daca va fi organizat un referendum in acest sens, atat ca oamenii nu au prea multa incredere ca Parlamentul va duce demersurile de suspendare pana la capat. in plus, principalul motiv pentru care demiterea lui Basescu a fost pusa in discutie tine de interesele politice, economice sau pentru putere ale liderilor principalelor formatiuni, au sustinut 19% dintre cei chestionati.

Presedintele-jucator nu are motive de ingrijorare. 68% dintre romani nu ar vota pentru demiterea lui, daca s-ar ajunge la un referendum in acest sens, se arata intr-o cercetare realizata de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), comandata de ziarul "Curentul". De fapt, oamenii nici nu cred ca Parlamentul il va suspenda pe Basescu (60%), reiese din sondajul de opinie realizat in perioada 26-28 martie, la nivel reprezentativ pentru Romania.

Comisia de ancheta, implicata emotional

19 capete de acuzare, enumerate in sapte pagini. Cu tot cu anexe, raportul are 700 de pagini. Toate sunt presupusele incalcari ale Constitutiei pe care le-au gasit parlamentarii din comisia de ancheta privind suspendarea lui Traian Basescu. Dar munca parlamentarilor condusi de liderul PC Dan Voiculescu, poreclit la Cotroceni "Felix Motanul", nu i-a impresionat pe romanii chestionati de CURS. 47% dintre acestia au considerat ca activitatea comisiei parlamentare a fost subiectiva, in timp ce 32% dintre cei chestionati au crezut in obiectivitatea parlamentarilor pusi sa studieze constitutionalitatea actelor savarsite de Traian Basescu.

Independent de raportul realizat de comisia de ancheta, romanii au propria perceptie vizavi de incalcarile Constitutiei cand vine vorba de presedintele jucator. Jumatate dintre cetateni au considerat ca actiunile lui Basescu se inscriu in limitele constitutionale, in timp ce un procent de 35% cred ca seful statului a incalcat Constitutia.

PSD, capul rautatilor

Odata ce au initiat atacul la Basescu, social-democratii au ramas intipariti in mintea romanilor ca fiind principalii doritori ai suspendarii sefului statului, potrivit a 29% dintre romanii chestionati de CURS. Eforturile PRM de a sustine suspendarea si de a fura din creditul pentru aceasta initiativa nu au ramas "nerasplatite", astfel ca 20% dintre romani cred ca peremistii sustin si ei suspendarea. Urmatoarele locuri in topul partidelor dornice sa-l vada pe Basescu suspendat din functie sunt ocupate de PC si PNL, la distanta de doar un procent unul de celalalt (17% dintre romani au pledat pentru PC, iar 16% pentru PNL).

Motivele care ii determina pe politicieni sa il dea jos pe Basescu din functia de presedinte-jucator? Interesele politice, economice si cele pentru putere, au sustinut 19% dintre cetatenii chestionati de CURS. Au fost si respondenti care s-au situat de partea initiatorilor procedurilor de suspendare si care le-au aparat "interesele". Basescu este "arogant, certaret, incorect, mincinos", "a adus prejudicii tarii, e incompetent, a facut greseli", "a furat, e corupt - vezi dosarul Flota", "nu a facut ce a promis", au sustinut aproximativ 5% dintre romani. intr-un procent similar, cetatenii au fost alaturi de Traian Basescu, sustinand ca amenintarile cu suspendarea au fost trezite de "lupta impotriva coruptiei" (7%) si de adevarurile dezvaluite de presedinte, care "au suparat pe unii" (5%).

Nicio amenintare

In caz de referendum, Basescu poate sa stea linistit. 68% dintre cei chestionati in cadrul sondajului realizat de CURS nu ar vota pentru demiterea lui Basescu din functie, comparativ cu cei 32% care l-ar vrea departe de Cotroceni. Procentele se explica tinand cont de faptul ca jumatate dintre cei intervievati au considerat ca Basescu nu a incalcat Constitutia, fata de cei 35% care il percep ca actionand deasupra prevederilor constitutionale.

Neincredere in perseverenta Parlamentului

Dar pana la referendumul pentru demitere mai este cale lunga, in conditiile in care 60% dintre cetateni au considerat ca Parlamentul nu il va suspenda din functie pe Basescu. Doar un sfert dintre cei chestionati s-au declarat convinsi ca parlamentarii vor duce pana la capat procedurile de suspendare. Iar daca se va ajunge aici, 66% dintre romani ii vor condamna pe parlamentari pentru acest lucru, ei nefiind de acord cu suspendarea lui Basescu, fata de cei 28% dintre romani care vor sa se ajunga in acest punct.

Estul tarii s-a intors impotriva presedintelui

Dintre cei care cred in neconstitutionalitatea actiunilor lui Traian Basescu, cetatenii din estul tarii sunt cei mai porniti impotriva sefului statului. 49% dintre cei care cred ca Basescu a incalcat Constitutia provind din regiunea de Est, la fel ca 38% dintre cei care cred ca Parlamentul va duce la capat procedurile de suspendare. intre timp, bucurestenii nu sunt de acord ca presedintele sa fie suspendat (59%), majoritatea dintre ei sustinand ca vor vota "impotriva demiterii" la un eventual referendum pentru demitere. Cat despre increderea in Parlament, tinerii cred ca il vor vedea pe Basescu suspendat (72%), in timp ce oamenii de peste 56 de ani sunt mai sceptici in aceasta privinta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.