Liderii PNL si PD s-au intilnit ieri in ideea de a face pace. N-au reusit. Mai mult, liberalii si democratii se invita reciproc sa constate decesul Aliantei Dreptate si Adevar.

Premierul a anuntat ieri decesul Aliantei PNL-PD. Se asteapta eliminarea democratilor de la guvernare, caz in care PNL ar urma sa inlocuiasca circa 1.500 de posturi detinute de PD la nivel central si judetean.

Intilnirea de ieri dintre liderii PNL si PD in ideea gasirii unei solutii de impacare a esuat, astfel ca Tariceanu a fost nevoit sa constate decesul Aliantei. Premierul arunca vina pe spinarea PD si promite ca va aduce in fata Parlamentului un guvern restructurat. In replica, democratii anunta ca sint gata sa treaca in opozitie daca premierul isi va asuma relatia cu PSD. "Cotidianul" a evaluat numarul functiilor detinute de PD la centru si in teritoriu: PNL ar trebui sa gaseasca 1.500 de specialisti.

Alianta D.A. a decedat ieri, 26 martie 2007, la ora 12.57

Concluzia reuniunii conducerii Aliantei, desfasurata ieri la sediul PNL, a fost trasa de premierul Tariceanu fix la ora 12.57: "Asistam practic, din cauza PD, la decesul Aliantei, un deces care a fost initat cu multa grija, prin decizia PD de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate si care a continuat cu o serie de actiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul Guvernului, practic de boicotare a actului guvernamental".

Dupa aceasta declaratie, Tariceanu a anuntat ca fost mandatat de catre conducerea PNL sa-si asume decizia unui guvern restructurat. Premierul nu a vrut sa precizeze daca viitorul cabinet va avea si ministri PD si nici data la care va iesi cu noua echipa.

Fara ministri "rebeli"

La negocierile din cadrul Aliantei, liberalii au propus democratilor patru subiecte de discutie: reducerea cu 6% a CAS, mentinerea taxei de prima inmatriculare, calendar de retragere a trupelor din Irak pina la Craciun si inlocuirea cu alti membri ai PD a ministrilor Blaga, Berceanu si Macovei. Chiar daca democratii au fost de acord cu primele doua propuneri, liberalii au concluzionat, la final, ca negocierile au esuat.

In sedinta conducerii liberale, tinuta imediat dupa intilnirea cu democratii, s-a hotarit, in unanimitate, sa se dea mina libera premierului de a prezenta in Parlament un guvern restructurat. Oficial, mandatul nu contine vreo referire la structura viitorului cabinet, dar majoritatea liderilor PNL sint convinsi ca PD nu se va mai regasi in noul guvern. Cu exceptia lui Varujan Vosganian, ceilalti membri ai BPC al PNL nu sint deloc ingrijorati de soarta unui executiv PNL-UDMR si sint convinsi ca acesta isi va indeplini programul de guvernare.

PD, gata sa treaca in opozitie

Replica democratilor nu s-a lasat deloc asteptata. Dupa sedinta Biroului Permanent, democratii i-au cerut premierului sa se hotarasca rapid daca merge mai departe alaturi de PD sau daca bate palma cu PSD. "Astazi (ieri - n.r.) decizia trebuie sa fie luata. Pentru ca aceasta stare nu mai poate fi tolerata la nesfirsit. Daca premierul va amina luarea deciziei, PD va avea o intilnire la sfirsitul acestei saptamini sau inceputul celei viitoare si va stabili clar ceea ce are de facut", a amenintat Boc, care a precizat ca PD nu se agata de putere si este pregatit sa treaca in opozitie. "PD nu joaca la doua capete: si cu PNL, si cu PSD. Ori mergem cu PNL mai departe, ori mergem in opozitie", a completat el.

Cu toate acestea, Boc vorbeste deja despre PD ca fiind adevaratul continuator al proiectului Aliantei D.A. "Daca se doreste ruperea Aliantei, acest lucru trebuie rapid asumat de PNL", cere liderul PD.

Boc: "Solidaritatea, un pretext ieftin"

Boc a explicat totodata ca PD nu ia in calcul posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. "A cere ministrilor sa fie solidari cu o decizie a premierului (aminarea euroalegerilor - n.r.) luata in afara protocolului Aliantei si in afara regulilor guvernarii inseamna doar un pretext ieftin pentru a cauta indepartarea PD de la guvernare", a explicat Boc. "Ce motive ar avea PD sa-i retraga din Guvern pe cei mai buni ministri?", s-a intrebat liderul PD in timp ce enumera realizarile celor trei ministri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.