„Cotidianul“ va prezinta, in exclusivitate, lista contractelor la zi incheiate de Hidroelectrica cu „baietii destepti“ care au ajuns sa detina trei sferturi din toata productia unicului producator roman de curent ieftin.

Trei sferturi din cel mai ieftin curent produs in Romania va merge la baietii destepti, in urma contractelor semnate pe vremea lui Dan Ioan Popescu.

Hidroelectrica are de onorat in acest an 10 contracte de livrare de energie pe termen lung, toate semnate in perioada 2002-2004. Cantitatea totala este uriasa: trei sferturi din toata productia prognozata pentru acest an. Cei mai mari cumparatori de curent ieftin sint Energy Holding si Alro, aceasta din urma mostenind un contract tot de la Energy Holding. Iulian Iancu, cel care se ocupa de energie in Ministerul Economiei pe vremea lui Dan Ioan Popescu, spune ca habar n-a avut de aceste norocoase contracte.

Cel mai ieftin producator de energie electrica, Hidroelectrica, are deja antamata trei sferturi din energia electrica pe care o va produce in acest an, in baza unor contracte directe semnate cu 11 firme in perioada guvernarii PSD. Astfel, potrivit unor surse din piata de energie, prin cele 11 contracte, Hidroelectrica se obliga sa livreze, in acest an, 11,6 TWh, in conditiile in care cele mai recente estimari ale companiei aratau o productie totala pentru 2007 de doar 15,2 TWh.

Cine sint norocosii

Cei 11 fericiti care vor avea acces la cel mai ieftin curent produs in Romania au semnat contractele cu Hidroelectrica in perioada 2002-2004, pe sub masa, pentru ca atunci nu se putea vorbi de nici un fel de bursa de energie. Cel mai mare "consumator" de pe aceasta lista este Energy Holding, care are de primit in acest an de la Hidroelectrica nu mai putin de 4,17 TWh, adica peste un sfert din toata productia societatii sau echivalentul a aproape 8% din tot consumul Romaniei. Contractul a fost semnat pe 14 ianuarie 2004.

Urmeaza ALRO, cu 3 TWh, printr-un contract incheiat pe 8 septembrie 2005 (atunci cind a cumparat un contract mai vechi pe care Energy Holding il avea cu Hidroelectrica) si Electromagnetica, cu un TWh, in baza unui contract semnat pe 21 aprilie 2004. Dupa cum se vede, in acest top 3 doar una dintre firme este consumator (ALRO), restul fiind traderi privati, adica intermediarii din segmentul baietilor destepti pomeniti de presedintele Basescu. Pe lista mai sint consumatori ca Azomures, Lafarge sau Elsid, dar si "baieti destepti" ca Buzmann, EuroP.E.C., Enol sau Luxten. Constanta tuturor celor 11 contracte este ca au fost incheiate in anii 2002, 2003 si 2004.

Iulian Iancu, PSD: "N-am stiut"

Directorul Hidroelectrica, Traian Oprea, nu a putut fi contactat pentru a explica situatia, iar secretarul de stat pe energie din Ministerul Economiei de pe vremea PSD, Iulian Iancu, spune ca nu a stiut despre cantitatile imense din aceste contracte. "Contractele si cantitatile de energie nu intrau in atributiile mele, ci exclusiv in sarcina conducerii Hidroelectrica. Daca stiam despre toate aceste lucruri, ieseam public si le stopam", declara acum Iancu. El a mai spus ca, in momentul in care Hidroelectrica a inceput sa vinda energie traderilor privati, a fost comandat un studiu care presupunea infiintarea a sase entitati termo-hidro, care aveau preturi comparabile la energie, dar ideea a fost respinsa de Banca Mondiala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.