Contractele megaafacerii din Parcul Herastrau sunt nule de drept. Avocatii cer ca Traian Basescu sa raspunda pentru ceea ce a semnat… ca primarul.

Mai sunt doua saptamani pana cand firma Trei Cocosi ar putea scapa definitiv de interdictia de revanzare a produsului unei lovituri imobiliare despre care ziarul Adevarul a facut recent dezvaluiri incendiare. Este vorba despre cladirile in care functioneaza, in prezent, restaurantele Quattro Stagioni, fost La Trattoria, si El Bacha, fost Trei Cocosi. Cladiri vandute cu girul fostului primar general Traian Basescu, in baza unor contracte semnate de primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, si de sora lui Dorin Cocos. Contracte de vanzare-cumparare care, potrivit legii, sunt nule de drept.

Pe rolul celei mai importante instante din Bucuresti - Curtea de Apel - se afla un proces cu mare miza: recursul mostenitorilor la respingerea de catre tribunal a instituirii sechestrului pe doua imobile apartinand firmei Trei Cocosi. Imobile aflate la o adresa - soseaua Nordului nr. 7-9 - unde au loc, printre altele, si recrutari pentru bazele militare americane din Irak. Derulata in aprilie 2004, pe axa "Basescu-Cocos", vanzarea cu sfidarea legii a imobilelor revendicate de Doina Iliescu, mostenitoarea de drept, poate fi considerata un tun imobiliar perfect.

Procesul sechestrului din Herastrau

Mostenitoarea de drept a imobilelor Trei Cocosi (cladiri in care functioneaza restaurantele El Bacha, fost Trei Cocosi, si Quattro Stagioni, fost La Trattoria) a cerut Tribunalului Bucuresti sa instituie un sechestru judiciar pe cele doua cladiri. Motivul: faptul ca respectivele imobile ar putea fi instrainate desi se afla in litigiu, in instanta, dupa ce au fost vandute ilegal de primarie. Tribunalul Bucuresti a respins cererea de sechestru pentru un motiv mai mult decat bizar:

"Masura sechestrului judiciar se poate lua numai asupra unui bun in legatura cu care are loc o judecata si numai daca este necesara pentru conservarea dreptului"! Doina Iliescu a facut recurs, cauza care se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa doua amanari succesive. Urmatorul termen la care Curtea de Apel Bucuresti ar putea sa se pronunte asupra instituirii sechestrului este 5 aprilie 2007. Cu doua zile inaintea expirarii termenului-limita de interdictie a instrainarii celor doua imobile! in varianta in care instanta admite cererea de sechestru, instrainarea ar putea fi blocata.

Daca si numai daca se comunica in timp util decizia instantei la Oficiul de Cadastru. intr-o a doua situatie, cea in care Doina Iliescu ar pierde si recursul la instituirea sechestrului, firma Trei Cocosi poate revinde cele doua imobile, in varianta in care este considerata cumparator de buna-credinta de Primaria Capitalei. Primarie care, prin fostul primar general Traian Basescu, este in culpa.

Primaria, in dubla culpa: fata de mostenitor si de Trei Cocosi

Una peste alta, firma Trei Cocosi poate sa-si permita chiar sa piarda procesul cu mostenitorii celor doua imobile din Herastrau. Asta pentru ca, in varianta in care va pierde, conform Codului Civil, va trebui sa fie despagubita de primarie. si nu oricum, ci la pretul de piata actualizat. Adica primaria ar trebui sa-i dea lui Cocos, din banii contribuabililor, cateva milioane bune.

De euro. in varianta in care va castiga, Trei Cocosi va putea oricum sa instraineze imobilul la pretul pietei. Ingineria este fara cusur. si fara precedent. Cu mai putin de 100.000 de euro investiti, Trei Cocosi ar putea castiga, dupa revanzare, conform analistilor imobiliari, intre 1-1,5 si 4-5 milioane de euro pe imobil. La pachet, cam 10 milioane de euro. si intr-un caz si-n altul, Trei Cocosi este in castig. in schimb, in ambele variante, primaria este de doua ori in culpa: si fata de Doina Iliescu, si fata de Trei Cocosi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.