Saptamana trecuta, cotidianele israeliene "Maariv" si apoi "Yom L’Yom" au publicat o serie de articole despre o asa-numita "afacere ratata" a serviciilor de informatii israeliene. Acestea nu l-ar fi racolat pe sirianul Omar Hayssam atunci cand el s-a oferit, desi era in posesia unor informatii de un deosebit interes pentru guvernul israelian.

Scandalul a fost declansat de avocatul israelian Mordechai Tzivin, care a depus o plangere la politia israeliana in care sesiza autoritatilor ca angajatii Ministerului de Externe israelian nu-si fac datoria. intre probele prezentate de presa israeliana, o caseta ce contine o convorbire cu un continut senzational. Conversatia, aflata acum la dosar, contine negocierea dintre un milionar sirian si un om de afaceri israelian, ambii din Romania, in care se stabilesc detaliile scoaterii lui Hayssam din Romania, precum si pretul "colaborarii" unui "inalt oficial roman din serviciile secrete".

La momentul interceptarii, Hayssam se afla inca in arestul Penitenciarului Rahova. Interpolul, care a cooperat pe caz cu autoritatile israeliene, a anuntat deja ca va trimite autoritatilor romane inregistrarea. intr-un interviu telefonic acordat cotidianului Adevarul, avocatul israelian Mordechai Tzivin confirma personal existenta casetei, in care un milionar sirian si un om de afaceri israelian, ambii din Romania, discuta despre suma cu care urma sa fie mituit oficialul roman pentru a obtine eliberarea lui Omar Hayssam din inchisoare.

Reporter: Domnule avocat, confirmati faptul ca exista o caseta ce contine conversatia cu un milionar sirian, in care s-a discutat despre mituirea unui oficial roman in vederea eliberarii lui Omar Hayssam?

Mordechai Tzivin: Caseta exista, dar nu eu sunt israelianul care este inregistrat. Presa israeliana a incurcat putin lucrurile. Caseta a fost inregistrata de Interpol si contine, intr-adevar, o discutie intre un om de afaceri israelian si un milionar sirian din Romania.

Dumneavoastra nu ati fost implicat in aceasta discutie?

Eu am fost avocatul lui Omar Hayssam. Pe caseta nu este vocea mea.

Dar caseta exista si s-a vorbit despre bani, despre mita, nu-i asa? stiti cine este omul de afaceri israelian implicat?

Tot ce pot sa va spun este ca israelianul este un om bogat, care face afaceri imobiliare in Romania. Pe caseta se precizeaza suma de 50.000 de euro, iar sirianul spune, la un moment dat, ca ar putea oferi mai mult - daca va fi nevoie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.