Dupa o zi de asteptare, seful statului si-a precizat, aseara, concluziile in urma consultarilor pe care le-a avut marti la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare.

Basescu propune, intr-o scrisoare adresata liderilor formatiunilor parlamentare, doua solutii pentru iesirea din criza politica. Prima se refera la restabilirea "unui raport transparent intre Guvern si majoritatea parlamentara". Cea de-a doua indica convocarea de alegeri anticipate, daca in urma restabilirii amintitei majoritati parlamentare nu rezulta un guvern restructurat. Basescu aduce ca argument pentru restabilirea majoritatii din Legislativ faptul ca "nici o guvernare nu este democratica daca raportul Guvern-Parlament este discontinuu si netransparent".

Cu guvernul la examenul de incredere

Ca sa nu se ajunga la un astfel de raport, seful statului considera ca este necesar "ca actualul Guvern, sau un guvern restructurat, sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de incredere menit sa consfinteasca granitele unei majoritati parlamentare care-si asuma politic sustinerea Executivului si ii ofera, astfel, o veritabila legitimitate democratica".

Cu toate acestea, presedintele atrage atentia ca, si in cazul in care Parlamentul ar acorda votul unui guvern eventual restructurat, "nu avem garantia ca, dupa investitura, vom elimina riscul perpetuarii unor majoritati conjuncturale".

Guvernul minoritar

In opinia sa, "problema de fond este generata de faptul ca actualul Guvern, aflat in minoritate, alimenteaza o relatie ambigua intre putere si opozitie". Basescu insista asupra faptului ca "este oportuna degajarea unei majoritati care sa-si asume explicit guvernarea, pe baza unui program convenit de catre partidele componente". Parerea sa este ca "numai o majoritate parlamentara functionala poate garanta continuarea reformelor din domenii precum sanatatea, invatamintul, justitia, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si continuarea energica a luptei impotriva coruptiei".

El adauga si faptul ca "interesul national pretinde un guvern puternic si stabil, care sa poata face fata cu succes prioritatilor postaderare". Seful statului ia in calcul si situatia in care "votul de incredere nu va fi solicitat, iar precizarea majoritatii parlamentare existente nu se va realiza". In aceasta situatie, pentru presedintele Basescu, "solutia democratica obligatorie pentru intreaga clasa politica este organizarea de alegeri anticipate". Argumentul sau este ca "in lipsa unor solutii politice transparente, specifice democratiei, nimeni nu are dreptul de a-i interzice poporului roman, ca titular al suveranitatii, deplina libertate de a-si exprima optiunile electorale".

Majoritatea fluctuanta, pericol extrem

La avansarea acestor solutii, Basescu a avut in vedere ca, dupa parerea sa, "in Parlament functioneaza acum o majoritate fluctuanta, care se modifica de la o zi la alta, schimbindu-si compozitia chiar si la nivelul dezbaterii unor articole de lege". Apoi, a aparut "dorinta legitima a formatiunilor politice parlamentare de a gasi, la propriul nivel, o solutie pentru depasirea acestei situatii generatoare de instabilitate politica si care poate afecta buna functionare a institutiilor statului".

Presedintele a luat in calcul si faptul ca "relatiile din interiorul coalitiei de guvernare s-au deteriorat, ceea ce face mai putin probabila gasirea unei solutii viabile in interiorul arcului guvernamental". Basescu se declara optimist si isi exprima speranta ca partidele, indiferent de interesele partizane, vor "lua deciziile capabile sa garanteze buna guvernare a tarii, in respectul sincer al tuturor cetatenilor Romaniei si al valorilor europene".

PD, mereu pe aceeasi linie cu presedintele

Emil Boc sustine ca scrisoarea adresata de seful statului partidelor politice "arata deschiderea presedintelui spre a sustine o solutie cu adevarat stabila si democratica". Boc spune ca "PD a analizat toate variantele si nu crede ca in actuala compozitie parlamentara exista sanse reale pentru a se demarca o majoritate stabila si functionala pentru ultimii doi ani ai mandatului", iar pentru asta i-au propus lui Basescu solutia anticipatelor.