Un scandal aparut intre avocatul israelian al sirianului si un inalt functionar al Ministerului israelian de Externe a scos la iveala filiera prin care Omar a iesit din tara

Inregistrari secrete facute de politia israeliana au dezvaluit o "colaborare" speciala intre avocatul israelian Mordechai Tzivin si un terorist sirian, scria, in urma cu cateva zile, cotidianul israelian "Maariv". Conversatia inregistrata, care se afla acum in mainile politiei israeliene, contine o discutie intre sirianul respectiv si colaboratorul sau israelian, privind modul in care un alt sirian va "evada" din Romania, ca sa scape de acuzatia ca a participat la rapirea unor jurnalisti.

Sirianul inregistrat este o ruda apropiata a lui Omar Hayssam, care a reusit sa fuga din Romania in Siria, vara trecuta. Mass-media a relatat, la vremea respectiva, balbaielile autoritatilor romane. Acum, cotidianul "Yom L’Yom" spune ca "un inalt oficial roman din cadrul serviciilor secrete a fost mituit pentru a facilita evadarea lui Hayssam din Romania".

Avocatul israelian reclama lipsa de "sprijin"

Tot scandalul a pornit de la o reclamatie facuta de avocatul israelian Mordechai Tzivin, care a depus o plangere la Departamentul "Fraude" al politiei israeliene, pentru a sesiza autoritatilor ca angajatii Ministerului de Externe israelian nu-si fac datoria si prejudiciaza grav interesele statului Israel. El spune ca desi a reusit sa obtina o colaborare "de exceptie pentru Mossad", angajatii Ministerului de Externe au aruncat raportul intr-un sertar si nu l-au inaintat organelor in drept.

Dupa asemenea acuzatii, nu e de mirare ca dosarul a fost imediat prezentat unei comisii parlamentare de profil. Cazul a ajuns la deputatul Colet Avital, membru in Comisia de Afaceri externe a Knesset-ului, iar apoi la generalul de brigada Shimon Hefez, ofiterul de legatura al armatei cu presedintele israelian. Acesta a inaintat imediat datele Mossadului si de aici a inceput ancheta.

Hayssam a promis ca-i va ajuta pe israelieni

Conform rezultatelor anchetei, publicate partial de cotidianele "Yom L’Yom" si "Maariv", in perioada in care avocatul israelian Mordechai Tzivin l-a reprezentat pe Hayssam in procesul intentat de autoritatile romane, Hayssam a acceptat verbal sa colaboreze cu Mossadul si s-a oferit sa ajute acest serviciu sa-si faca legaturi mai stranse cu lumea araba, in schimbul eliberarii sale din inchisoarea Rahova, unde era incarcerat.

Familia lui a semnat chiar un contract scris in acest sens si, se pare, mai multi sirieni milionari, prieteni sau rude ale numitului Hayssam, care au afaceri si locuiesc in Romania, au acceptat aceasta colaborare. Hayssam le-a promis suplimentar israelienilor ca, imediat ce va fi liber, ii va ajuta sa recupereze osemintele lui Eli Cohen, un spion israelian care a fost asasinat la Damasc. in schimbul acestor servicii, avocatul Mordechai Tzivin i-a promis lui Omar Hayssam ca va fi "ajutat" sa paraseasca teritoriul Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.