Tocmai cand opinia publica uitase cu desavarsire de cazul ministrului Nagy si de comisia de la Cotroceni constituita ca urmare a dezvaluirilor aparute in dosarul Spionilor energetici, in valtoarea crizelor de tot felul, ieri, problema revine in discutie.

Presedintele Traian Basescu a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy si se va ajunge, probabil la suspendarea ministrului. Zsolt Nagy, are in continuare sustinerea UDMR potrivit presedintelui formatiunii, Marko Bela. El a sustinut ca, in ultima vreme, lupta politica, absolut necesara in orice sistem democratic, a fost inlocuita cu lupta dosarelor, inclusiv a celor penale.

La randul sau ministrul Nagy spune ca, acuzatiile din ultima perioada i-a afectat imaginea politica si publica si ca este foarte sigur ca aceste acuzatii nu au probe reale. De asemenea, ministrul precizeaza ca va sta la dispozitia procurorilor, nu se teme de ancheta pentru ca legea este de partea sa. Pe de alta parte, afirmatia liderului UDMR, Marko Bela, care declarase imediat dupa aflarea vesti ca daca ministrul Nagy va fi suspendat povestea capata un caracter politic. La randul sau, ministrul Monica Macovei a trimis, tot ieri, la Parchetul General, avizul dat de presedintele Traian Basescu pentru anchetarea ministrului Nagy. (Ionut Crivat)

Prezentam, mai jos, integral comunicatul Cotrocenilor:
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, in temeiul prevederilor art. 12, art. 16 alin. (1) si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre domnul Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Comisia speciala, in baza art. 16 din Legea nr. 115/1999 si in componenta stabilita prin Decretele nr. 82/2005 si 903/2006, a procedat la verificarea acestei sesizari si, in baza analizei efectuate, a intocmit un raport. In concluziile Raportului se arata ca "dupa analiza sesizarii, a declaratiilor ministrului Zsolt Nagy si a materialului probator pus la dispozitie de Parchet si de catre ministrul Nagy, Comisia nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului.

De aceea, Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Zsolt Nagy in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala, tinand cont si de mentiunile din referatul Parchetului privind existenta unor probe in curs de administrare". Apreciind ca justitia este singura in masura sa procedeze la cercetarea faptelor pentru clarificarea situatiei juridice a persoanelor presupuse a fi implicate in fapte penale, Presedintele Romaniei a decis sesizarea Ministrului Justitiei pentru inceperea procedurilor legale de urmarire penala a domnului Zsolt Nagy. Presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul Zsolt Nagy asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala".

UPSC saluta decizia

Inca de saptamana trecuta, totusi cineva s-a sesizat si s-a intrebat ce se mai intampla cu acea comisie de la Cotroceni privind raspunderea ministeriala. UPSC cerea ca in cel mai scurt timp Comisia de la Cotroceni sa dea un verdict clar in privinta lui Zsolt Nagy, in conditiile in care cazul este in discutie inca de la finalul anului 2006. Ieri, vicepresedintele Uniunii Populare Social Crestine, Paul Sarbu ne-a declarat ca saluta aceasta decizie pentru ca trebuie lamurita aceasta situatie iar acum ramane ca Parchetul sa faca cercetari daca este cazul, iar instanta sa se pronunte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.