La un seminar la care a participat impreuna cu Franco Frattini, ministrul Blaga a anuntat voalat o schimbare de politica a Bucurestiului fata de cetatenia acordata moldovenilor

In cadrul unei conferinte dedicate migratiei economice, ministrul Vasile Blaga a avertizat asupra pericolului pe care-l reprezinta acordarea masiva a cetateniei romane pentru moldovenii de peste Prut. Blaga spune ca "solutia este acordarea de vize cu regim special, adica gratuite". La conferinta a participat si comisarul Franco Frattini. Surse diplomatice de la Bucuresti spun ca noua politica are la baza o evaluare a serviciilor de informatii, conform careia pericolul cel mare il reprezinta colonizarea Moldovei cu etnici rusi, pe fondul migratiei moldovenilor spre Romania. Situatia nu ar fi tolerata de UE.

Romania va deveni o tara de destinatie a imigratiei si "va trebui sa ne orientam spre cei care vor avea o cultura cit mai apropiata de a noastra", a declarat simbata ministrul de Interne, Vasile Blaga, indicind preferinta pentru Republica Moldova. Dar, sustine acelasi Blaga, acordarea cetateniei "ar depopula Republica Moldova de cetateni de origine romana", motiv pentru care nu este foarte important pentru Romania sa acorde cetatenie atitor solicitanti. "Solutia este acordarea de vize cu regim special, adica gratuite", sustine Vasile Blaga. El a mai estimat totodata ca dintre cei 900.000 de moldoveni care solicita cetatenie romana, doar 10% vor ramine in Romania, restul vor pleca in tarile din vestul Europei - Spania, Italia, Franta. Declaratiile lui Blaga au fost facute la conferinta pe tema migratiei economice organizata de Institutul Aspen Romania unde a participat si comisarul pentru Justitie, Franco Frattini.

Frica de rusi bate nevoia de muncitori

Ceea ce spune acum ministrul Vasile Blaga pare sa indice o schimbare oficiala de pozitie a Romaniei in problema acordarii cetateniei pentru romanii din Republica Moldova. Conform unor surse diplomatice de la Bucuresti, noua politica are la baza o recenta evaluare a unor structuri de informatii, conform careia acordarea in masa a cetateniei romane va conduce practic la depopularea Republicii Moldova de etnici romani. Pericolul cel mai mare il reprezinta, insa, conform evaluarilor, colonizarea masiva a Republicii Moldova cu etnici rusi, situatie care nu este deloc tolerata de Uniunea Europeana. Presedintele Basescu declarase anterior ca Romania are un deficit de forta de munca de 200.000 de muncitori, care ar putea fi acoperit de imigranti din Republica Moldova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.