O noua propunere legislativa de modificare a legii referendumului, care vizeaza simplificarea demiterii presedintelui, da liber la utilizarea urnei volante.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan este autorul initiativei legislative de modificare a legii referendumului. Au mai semnat pentru sustinerea proiectului Norica Nicolai, Titu Gheorghiof (PNL), Eugen Nicolicea, Danut Ungureanu, Florin Iordache (PSD), Gheorghe Funar, Ruxandra Jipa, Mircea Costache (PRM) si Gavril Vasilescu (PC).

Din noua initiativa de amendare a legii referendumului nu lipsesc prevederile care usureaza demiterea presedintelui. Nu se mai cere prezenta la urne de 50% din cei inscrisi pe listele electorale, iar demiterea se aproba cu votul majoritatii participantilor la urne.

Liber la urna mobila

De aceasta data, opozitia si PNL vin cu o alta facilitate majora pentru organizarea unui referendum. Daca propunerea se va aproba in Parlament, se va da unda verde, fara nici o restrictie, utilizarii urnei volante. Decizia ramine la latitudinea sectiilor de votare. Aceasta prevedere intra in contradictie cu procedurile din viitorul Cod electoral, unde se merge pe eliminarea utilizarii urnei volante la orice tip de scrutin.

Constitutia se modifica mai usor

O alta modificare de maxima importanta a legii vizeaza si usurarea modificarii Constitutiei. Astfel, valabilitatea referendumului pentru revizuirea Legii fundamentale se obtine prin participarea la vot a cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale. Legea aflata in vigoare stipula pentru valabilitate prezenta la urne a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.