In urmatoarele saptamani, statul roman va fi actionat, din nou, in judecata. Dupa ce familia Sturdza a anuntat ca va deschide proces la CEDO cerand 65 milioane euro pentru cele 65 de hectare de teren revendicate, in posesia carora nu au intrat, acum a venit randul mostenitorilor industriasilor Malaxa si Auschnit.

Acestia intentioneaza sa deschida proces la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, acuzand ca lipsa unei legi de functionare a Fondului Proprietatea ii impiedica sa valorifice titlurile de despagubire primite, in suma de 400 milioane dolari.

Mostenitorii fostilor proprietari ai intreprinderilor Faur, Republica si Uzinelor Resita vor renunta la intentia de a chema statul in instanta doar daca ordonanta de urgenta privind Fondul Proprietatea, aflata in dezbatere de mai multe luni, va fi aprobata si aplicata in urmatoarele saptamani, a declarat, ieri, pentru agentia Mediafax, reprezentantul juridic al acestora, Corin Trandafir, avocat-partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.

"Vom astepta o perioada de cateva saptamani ca ordonanta privind Fondul Proprietatea sa intre in vigoare. Daca acest lucru nu se va produce, clientii nostri se vor adresa Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale, pentru a primi banii reprezentand valoarea titlurilor de despagubire", a spus avocatul.

Statul roman a acordat mostenitorilor celor doua familii, in octombrie 2006, titluri de despagubire pentru bunurile confiscate abuziv in timpul regimului comunist, titluri care trebuie transformate in actiuni la Fondul Proprietatea pentru a fi valorificate.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa au primit titluri de 1.080,5 milioane lei, ceea ce inseamna circa 390 milioane dolari, la cursul oficial din data acordarii despagubirilor. Mostenitorii lui Max Auschnit au primit titluri in valoare de 37,3 milioane lei (circa 13 milioane dolari la data despagubirii) pentru cota parte din actiunile detinute de fostul industrias la Uzinele si Domeniile Resita, actualul Combinat Siderurgic Resita.

Fondul Proprietatea, cu un capital estimat la 3,9 mld. euro, a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura.

Ordonanta de urgenta care reglementeaza modul de functionare a Fondului Proprietatea este in lucru de mai multe luni, fara sa fi fost prezentata Guvernului spre aprobare.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Finantelor Publice, la inceputul lunii februarie, sa clarifice de urgenta situatia, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca sistemul nu functioneaza.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara la acea data ca Fondul Proprietatea va deveni functional in prima jumatate a acestui an, cadrul legislativ urmand sa fie definitivat la finele lunii februarie sau inceputul lunii martie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.