Toate serviciile au acces la tehnologia de interceptare, afirma deputatul PSD Ion Stan

Serviciul de Informatii Externe face interceptari telefonice avand aparatura tehnica pe care o foloseste pe teritoriul Romaniei, au declarat ieri surse parlamentare din comisia care ancheteaza constitutionalitatea actiunilor presedintelui Traian Basescu.

Concluzia parlamentarilor survenea dupa audierea directorului SIE, Claudiu Saftoiu, care ar fi spus ca serviciul de spionaj detine si foloseste tehnologia respectiva - fapt care ar fi insemnat ca se incalca legea. Ieri, Saftoiu a precizat: SIE intercepteaza telefoane, dar prin SRI si cu mandat de la judecator.

Seful spionilor admite ca s-a exprimat gresit

Contactat ieri de Adevarul, Saftoiu a declarat ca a avut o exprimare incompleta, care a lasat loc de interpretari. "A fost o exprimare incompleta. in cadrul discutiilor cu cei de la comisia parlamentara, nu am descris metodologia pas cu pas, asa s-a interpretat ca noi interceptam telefoane. De fapt, solicitarile noastre pentru interceptari se fac prin Ministerul Public, care ulterior obtine un mandat de la un judecator, iar de interceptarile propriu-zise se ocupa SRI. Eu nu am dat aceste detalii cand am stat de vorba cu membrii comisiei si asa s-a creat o interpretare gresita, ca SIE asculta telefoanele. Pe de alta parte, observ ca parlamentarii din comisie nu au respectat deloc termenii discutiei, aceia de confidentialitate."

Despre atributii, doi fosti directori ai Serviciului de Informatii Externe spun ca actiunile pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptarile telefonice, cad in sarcina Serviciului Roman de Informatii: "SIE poate face interceptari, dar numai prin intermediul Serviciului Roman de Informatii, care este administratorul sistemului tehnic. Asa se intampla inainte, asa se intampla si acum. Singurul serviciu care face interceptari este SRI, indiferent cine solicita aceste interceptari - DGIA, SIE sau alt serviciu, iar aceste interceptari se fac numai in baza unui mandat emis de un judecator", ne-a declarat Catalin Harnagea, fost director SIE.

Ioan Talpes, director SIE in perioada 1992-1997, completeaza: "Niciun alt serviciu, in afara de SRI, nu face interceptari telefonice. Referitor la ce s-a spus in presa, ca SIE ar detine aparatura necesara si ca ar face interceptari, eu cred ca toate chestiunile astea sunt de fapt interpretari ale unor zvonuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.