Discutia cu printul Radu de Hohenzollern a avut loc imediat dupa publicarea documentului "Romania, o viziune pe 30 de ani", o strategie de dezvoltare a Romaniei, elaborata de Casa Regala. Strategia nu este un program politic, afirma autorii, ci un document care sustine dezvoltarea durabila a Romaniei, asociind personalitati din domeniul economic, politic, cultural, diplomatic, militar, din educatie si mass-media. in viziunea Casei Regale, in urmatorii 10 ani dupa integrare, Romania poate sa devina o a doua Spanie ca performanta in utilizarea fondurilor europene. Principesa Margareta si principele Radu au fost mandatati de Regele Mihai sa duca la indeplinire acest program.

De ce a simtit nevoia Casa Regala sa lanseze acum o strategie pentru dezvoltarea Romaniei?

Pentru ca a venit 1 ianuarie 2007, o zi cu mai multe insemnatati. Una ar fi ca Romania se intoarce pe drumul lui Carol I, primul om de stat european din istoria noastra bimilenara. in al doilea rand, acest om este cel care a facut Romania ca stat suveran si independent. Constructia lui Carol I seamana foarte bine cu o constructie de tip european, pentru ca el a modernizat armata, a profesionalizat politica, a institutionalizat academia, educatia, a dezvoltat administratia publica pe baze moderne pana la celelalte lucruri, cum ar fi calea ferata sau Oficiul de stat pentru inventii si marci, care a fost al treilea din lume dupa Germania si Marea Britanie. Data de 1 ianuarie 2007 este o intoarcere la Romania lui Carol I. La acea Romanie unde toate se faceau cu pionierat, cu avangarda.

Vorbim despre o viziune pe trei decenii. Nu este o perioada cam lunga?

Este vorba despre o generatie, sa spunem, biologica. Noi am socotit ca suntem la varsta la care putem sa ne ambitionam sa vorbim despre o proiectie pe trei decenii, pentru ca, daca nu se intampla o boala incurabila sau un accident, putem sa traim biologic inca 30 de ani. Eu am 46 de ani, deci e posibil sa traiesc 76. De altfel, e si o cifra care, sa spunem, intregeste un fel de epoca, un fel de inceput de cale.

Dumneavoastra cum percepeti noul drum european pe care s-a angajat Romania?

Pentru noi, intrarea in UE nu e numai o victorie institutionala, este si o victorie a unor principii, pentru ca, daca Europa si lumea transatlantica ar fi fericite doar cu democratia si libertatea, noi nu am avea ce cauta. Nu ar fi nevoie de noi. Numai ca lumea aceasta are nevoie si de alte lucruri.

Considerati, asadar, ca mai este nevoie de aportul Casei Regale, o institutie in afara sistemului oficial de putere in Romania. De ce?

Cred ca democratia transatlantica are multe carente care trebuie neaparat sa fie puse la punct pentru ca procesul de adancire al democratiei sa continue. De exemplu, nu este adevarat faptul ca, in lumea noastra, lider inseamna doar liderul politic. Este o restrangere a acestei semnificatii, iar saracirea ei provoaca crize. Societatea are nevoie de mai multe feluri de lideri. Or, ziarele lumii democrate, cele de la Bucuresti, tot asa cum si cele de la New York, Roma, Londra sau Paris, contin in continuare 80 la suta politica si 20 la suta fotbal. Iar populatia asteapta prea mult de la aceste modele, mai mult decat pot ele da.

Un lider este insa si academicianul, si preotul, si vagabondul, si poetul, si artistul, si inginerul, si medicul, si contestatarul civic, si ziaristul. Dar acest lider este inexistent! Uitati-va la un exemplu binefacator cum a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Sau la Václav Havel. Acesti oameni veneau din lumea Estului, adica lumea care primeste lectii.

Cum se face ca lumea Vestului care are institutii stabile si puternice nu a putut sa-i nasca? in al doilea rand, niciunul nu a fost posesorul unei puteri politice in adevaratul inteles al cuvantului. Ei au avut o cu totul alta cale de lider. si de ce "New York Times", care este cel mai influent ziar al lumii, a venit sa ceara un interviu regelui Mihai si nu s-a dus la presedinte sau la premier? in fond, Regele Mihai nu are putere politica de 60 de ani, nici putere economica, fiindca i s-a luat totul. in mod normal, nu la el trebuiau sa vina. insa el este un altfel de lider, care nu este de natura politica.

Ati remarcat ce influenta are continuitatea?

Vi se pare realizabila aceasta strategie, in climatul politic si social actual?

Foarte realizabila. Nu am nicio indoiala.

Iata, am intrat foarte tensionati in Uniunea Europeana.

Nu e nimeni detensionat. Doar ca Romania are un pic de plus de culoare datorita acestei combinatii neobisnuite de latinitate cu orientalismul, atata tot.

Si totusi, aveti foarte putine parghii institutionale.

Da. Dar intai si intai, proiectele scrise aici sunt proiecte colective, nu autonome. in masura in care institutii ale statului sau organizatii neguvernamentale, companii vor dori sa impartaseasca aceasta viziune, ele sunt libere sa o faca.