Seful statului a solicitat ajutorul expertilor UE pentru noua lege a cetateniei romane

"Atat timp cat respectam standardele de democratie, drepturile omului, respectul pentru istorie, respectul pentru vecini, nu avem ce sa ajustam in relatia cu Republica Moldova", a declarat presedintele Basescu la Bruxelles.

Traian Basescu a anuntat ieri ca Romania a apelat la expertii Comisiei Europene pentru a elabora o noua lege a cetateniei. Aceasta lege ar urma sa permita acordarea mult mai rapida a cetateniei romane celor din Republica Moldova. "Eu am initiat discutii cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, si cu comisarul pe probleme de justitie, Franco Frattini, inca de luna trecuta. Romania are un proiect de lege, dar acesta trebuie pus in acord cu Comisia Europeana (...). Nu vrem ca o eventuala lege care sa convina Romaniei sa afecteze interesele celorlalte tari membre ale Uniunii Europene", a spus Basescu. El a sustinut ca este foarte important ca tara noastra sa-si "ajusteze" interesul national cu cel general al Uniunii Europene, dovedind astfel solidaritate.

Implicatii europene

"Comisia Europeana nu are mijloacele prin care sa interzica Romaniei sa ia o astfel de decizie, de a acorda cetatenie romana cetatenilor moldoveni", a declarat, ieri, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban. El a subliniat insa ca o astfel de decizie trebuie sa fie luata in urma unor consultari cu toti actorii implicati in UE: Comisia Europeana, statele membre si Parlamentul European. Orban a aratat ca acei cetateni moldoveni care vor primi cetatenia romana vor beneficia de toate drepturile de care se bucura si cetatenii europeni, iar acest lucru poate aduce repercusiuni asupra UE. "E o decizie cu implicatii nu numai pentru Romania", a spus comisarul european.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.