Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a sarbatorit, sambata, ce-a de-a 77- a aniversare, alaturi de sute de oameni, veniti pentru a-l felicita si a-i aduce cadouri, din peisaj nelipsind felicitarile de la Traian Basescu, taraful maramuresean, buchetele imense de trandafiri si politicienii.

Cetatenii prezenti, majoritatea trecuti de 60 de ani, l-au umplut de elogii pe fostul sef de stat, unii dintre ei asteptand, cu lacrimi in ochi de emotie, sa-l felicite, in timp ce altii ieseau emotionati din camera in care IlIescu ii primea, precizeaza NewsIn.

"Il iubesc pe domnul Iliescu", exclama un batran, septuagenar dupa aspect, in timp ce altul, cam de aceeasi varsta, tinea mortis sa spuna presei ca presedintele de onoare al PSD " a fost, este si va fi o speranta". Mai energica, o doamna, trecuta si ea de mult de prima tinerete, intaratata de ziaristi, s-a dezlantuit. "Domnul Iliescu este formidabil, l-am pupat de trei ori. Sa ne traiasca, a fost un conducator extraordinar de bun", a spus ea, agitand din maini.

Unii dintre oamenii veniti sa-l felicite pe Iliescu cu ocazia zilei sale de nastere si-au adus si copiii. Alexandru, in varsta de opt ani, venit cu parintii, s-a aratat plin de admiratie fata de fostul presedinte. "Imi place cum arata, cum vorbeste, cum se poarta", a spus baiatul, putin intimidat de camerele de luat vederi. Desigur, el nu a venit cu mana goala la "domnul presedinte", i-a facut cadou o cravata si o camasa.

La ziua fostului sef de stat au fost prezenti si majoritatea liderilor PSD, fosti si actuali. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a venit tarziu, pe la ora 13, motivand ca in aceeasi zi isi sarbatoreste ziua de nastere si sotia sa si "sunt anumite prioritati". Pe de alta parte, fostul lider al partidului, Adrian Nastase, a fost matinal, a venind in jurul orei zece. Niciunul dintre ei nu a stat mai mult de zece minute si ambii i-au facut cadou lui Illiescu cate o carte. Geoana, o carte intitulata "The way to win", care, spune el, va invata partidul cum sa castige alegerile prezidentiale, iar Nastase, volumul al treilea al cartii "Bush at war" scrisa de Bob Woodward, jurnalistul care a dezvaluit culisele afacerii "Watergate" din timpul mandatului presedintelui Richard Nixon.

Iliescu a mai fost felicitat, printre altii si de colegii sai de partid, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea, Aura Vasile, Nicu Banicioiu. Nici Rodica Stanoiu, actualmente membru al PC, nu l-a uitat si a venit sa-l felicite, desi acum cei doi fac parte din grupari politice diferite. A mai fost prezent si fostul sef al SPP din timpul mandatului sau, Gabriel Nagy, Emilian Cutean, presedintele comisiei parlamentare pentru probleme revolutionarilor, alaturi de cativa fosti participanti la Revolutie.

Nu a lipsit nici proaspatul presedinte al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, care a preferat sa stea jumatate de ora afara sa astepte ca sa nu se inghesuie cu oamenii de rand si ca sa nu-i intalneasca pe contestatarii sai din TSD, Nicu Banicioiu si Robert Negoita, cel care a refuzat sa mai concureze, miercuri, impotriva primarului de la sectorul cinci.
Iliescu a primit foarte multe cadouri, in special, buchete de flori si carti, dar unii i-au oferit si daruri mai insolite. Un cetatean i-a oferit, de exemplu, o statueta din bronz cu iz oriental intitulata "Zeul puterii calare pe un tigru" iar fostul candidat la presedintia PSD Bucuresti, Nicolae Pandele s-a laudat in fata presei cu darul pe care i-l va oferi sarbatoritului, un pix cu luminite. Pandele a tinut ca presa sa cunoasca si suma pe care cheltuit-o pe cadou. "L-am cumparat din avion am dat 27 de euro pe el", s-a falit Pandele.

Actualul sef de stat, Traian Basescu, i-a trimis si el fostului lider de la Cotroceni un buchet de trandafiri galbeni, florile prefererate ale lui Iliescu si o felicitare pe al carei plic scria simplu: "Domnului Ion Iliescu, Senator". Cadoul i-a fost inmanat lui Iliescu de un cetatean imbracat lejer, care nu ar fi trecut sub nici o forma drept mesager al presedintelui daca sarbatoritul nu ar fi explicat celor prezenti de unde vine darul. Pe tot parcursul evenimentului, s-au auzit cantece populare interpretate de un grup de cantareti venit de pe valea Izei pentru a-l felicita pe presedinte.

Intrebat ce-si doreste, Iliescu a spus ca nu vrea decat sanatate. El a avut si un sfat pentru tinerii de azi cerandu-le "sa-si propuna sa-si formeze o personalitate integra, sa nu se grabeasca sa se urce pe fotolii si scaune". Iliescu si-a sustinut argumentatia cu versurile grupului de cantareti de pe valea Izei: "Sa fi om e lucru mare/Sa fi domn e intamplare". Duminica, fostul sef al statului va petrece in familie, dat fiind ca este ziua sotiei sale, Nina Iliescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.