22.000 de hectare din zona protejata a Deltei Dunarii vor ramane fara stuf in urma unor lucrari de igienizare acordate de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii unor firme controlate de oameni de afaceri liberali, apropiati ai guvernatorului Deltei, Paul Cononov.

Igienizarea s-a repartizat, fara licitatie, societatilor Noor Stuf si Pontic Silva, acestea putand beneficia, in urma recoltarii, de o cantitate de zeci de mii de tone de stuf. La fel au stat lucrurile si in anii precedenti.

"E mai bine sa se dea stuful la firme"

Teoretic, igienizarea se poate realiza prin ardere controlata sau prin taiere mecanica. Practic, stuful va fi recoltat cu diverse utilaje si insusit de societatile care vor realiza operatiunea. Justificarea administratorului Noor Stuf, Bogdan Tudor, unul dintre liderii PNL Tulcea, este de-a dreptul hilara: "E mai bine ca stuful sa se dea la firmele care au deficit, decat sa fie ars si sa puna in primejdie vegetatia". Bogdan Tudor sustine ca n-a primit inca aprobarea din partea ARBDD.

"In Ordonanta 34, lucrarile care se incadreaza sub 5.000 de euro sunt acordate fara licitatie. In plus, legea prevede ca nu se pot intreprinde activitati de ordin economic pe terenurile protejate. Dar hotararea aceasta s-a luat pentru ca Rezervatia Biosferei a decis ca igienizeze acele zone care nu mai fusesera curatate de ani buni. Stuful invechit dauneaza apei", a explicat reprezentantul Noor Stuff. Acesta a recunoscut insa ca, in Registrul Comertului, firma sa nu are ca obiect de activitate recoltarea stufului. "Obiectul de activitate este prevazut in documentele firmei", mentioneaza Bogdan Tudor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.