Romania se afla in topul celor cinci tari europene care saboteaza stratul de ozon. Aceasta este "pecetea" pe care Agentia Europeana de Mediu a pus-o tarii noastre, dupa ce a realizat un raport ce prezinta monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de sera de pe continent in perioada 1990-2004. Concluziile studiului au fost facute publice la sfarsitul lunii februarie.
"Laurii" pentru cea mai rapida crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera au fost luati de Luxemburg, care in cei 14 ani de monitorizare a inregistrat o crestere de 156%. Aproape la fel de "performante" sunt si Irlanda, Cehia si Portugalia, care au reusit sa polueze in proportii de 140%, 107%, respectiv 97%. Si pentru ca Romania a dorit sa se afle printre fruntasii acestui top, ea a reusit o majorare a emisilor de gaze cu 95 de procente.

Insa vecinii nostri bulgarii se pare ca nu se descurca la fel de bine, astfel ca ei se afla in coada topului, reducandu-si poluarea cu 32% in cei 14 ani de monitorizare. Tarile care au daunat cel mai putin stratului de ozon, respectiv in proportie de 10%, sunt Germania, Finlanda si Suedia. Vinovate de poluare se fac transporturile rutiere care degaja in atmosfera gaze cu o pondere de 93%. Iar prognozele Directoratului General de Transporturi nu sunt deloc imbucuratoare, deoarece acestea arata ca transporturile rutiere vor continua sa se dezvolte in ritm alert. Situatia de fata nu are prea multe sanse de ameliorare, chiar daca intreaga planeta este constienta de degradarea rapida a climei. Una dintre cauzele acestei deteriorari este si nerespectarea protocolului de la Kyoto, cu privire la emisiile de carbon.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.