Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a semnat si ultimul act care consfinteste retrocedarea celor doua obiective.

Casa regala este insa interesata sa vanda cele doua imobile statului roman.

Suma pe care Casa Regala a avasat-o este de 30 de milioane de euro.

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu spune ca obiectivele ar putea fi rascumparate de stat pana la sfarsitul acestui an.

Pretul a fost stabilit dupa mai multe negocieri intre Casa regala, Guvern si Ministerul Culturii. Autoritatile au mai solicitat un ultim termen pentru evaluarea prin expertiza a acestor obiective.

Daca statul nu ar fi dispus de plateasca suma ceruta de Casa Regala, Adrian Vasiliu spune ca ar putea aparea un alt blocaj, pentru ca, si asa, 30 de milioane ar fi o suma subevaluata.

Potrivit legii 10, lege in baza careia s-a facut retrocedarea, trei ani de zile obiectivele restituite raman sub titulatura "muzeu" in administrarea statului roman, perioada in care, spune Adrian Vasiliu, statul ar putea gasi banii necesari rascumpararii.

Potrivit domnului Vasiliu, Casa regala doreste sa ofere imobilele spre rascumparare numai statului roman, nu si eventualilor oameni de afaceri interesati.

Cel mai probabil, saptamana viitoare va avea loc ceremonia de semnare a Memorandumului agreat cu Guvernul Romaniei, potrivit caruia Majestatea sa recunoaste valoarea patrimoniala a castelul Peles si vrea ca acesta sa ramana un bun national.

Insa Pelisorul va deveni asa-numitul Scaun al Casei regale unde va locui de altfel, familia regala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.