Judecata Ministerului Economiei prevede cresteri minime de tarife la energie si gaze, judecata producatorilor si distribuitorilor zice „sa mai vedem“.

In ciuda faptului ca 2007 este ultimul an la dispozitia Romaniei pentru alinierea preturilor la energie si gaze la nivelul celor din Uniunea Europeana, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, declara ca nu vom asista la cresteri spectaculoase, ci doar cu 1-2% peste rata inflatiei, la energie, si echivalent cu rata inflatiei la gaze. De unde aceasta relaxare brusca in cursa preturilor, in conditiile in care tarifele la energie si la gazele naturale achitate de consumatorii casnici din Romania se situeaza undeva la jumatatea celor din restul Uniunii Europene? Exista doua elemente care sustin prognozele ministrului Vosganian: unul este legat de cursul leu/euro, favorabil monedei nationale, iar cel de-al doilea este dependent de evolutia preturilor internationale la titei, aflate in scadere in ultima perioada. Si unul, si altul insa prezinta o mare relativitate.

Cheia - gazele din productia interna

In ceea ce priveste gazele naturale, cresterea cea mai semnificativa va fi atribuita gazelor din productia interna, al caror pret ar trebui sa ajunga din urma pretul gazelor din import. Aici ar fi vorba de o crestere de aproape 100% si in niciun caz de 12-14%, cum prognozeaza Varujan Vosganian. In 2006, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) nu a respectat calendarul de majorare a tarifelor la gaze, stabilit la inceputul anului, motiv pentru care s-a trezit in toamna in fata unui act de forta al celor de la Petrom, care au anuntat o majorare a tarifelor pentru gazele comercializate mult peste ceea ce "reglementase" ANRGN.

Data fiind experienta de anul trecut, am incercat sa aflam de la directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, daca procentul de 12-14% pentru gazele din productia interna va satisface Petrom. Raspunsul a fost cat se poate de simplu: "Vom vedea". Asadar, vom vedea si noi daca incurajarile lui Varujan Vosganian nu sunt doar o perdea de fum menita sa ne mai dea un pic de curaj pana trecem iarna.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.