Desi legislatia UE interzice, Camera Deputatilor face posibila, la numai doua luni de la data aderarii, functionarea magazinelor duty-free in frontierele de stat, care a fost interzisa de catre guvern in vara lui 2006, printr-o ordonanta de urgenta.

Camera Deputatilor a anulat, saptamana trecuta, prevederile ordonantei de guvern care interzice, de la 1 ianuarie 2007, functionarea magazinelor duty free in frontierele de stat ale Romaniei, aproband o lege de respingere a ordonantei. Legea se afla, in prezent, spre promulgare, la presedintie.

Deputatii au votat in unanimitate legea de respingere a ordonantei de urgenta 48/2006 care impunea desfiintarea, dupa data aderarii, a magazinelor duty free in frontierele de stat si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile Uniunii Europene.

Conform ordonantei, magazinele duty-free mai pot functiona in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe. Actul normativ al guvernului a fost necesar pentru a transpune in legislatia nationala prevederile europene in domeniul duty-free.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale a Vamilor, din cauza prevederilor ordonantei, 105 magazine si-au incetat activitatea pe intreg teritoriul tarii de la 1 ianuarie anul acesta. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine duty-free diplomatice amplasate in Capitala. Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care ajungea sa fie de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.

Atat presedintele Train Basescu care cosidera aceste magazine focare de contrabanda, Monica Macovei si minstrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga s-au declarat de nenumarate ori impotriva duty-free-urilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.