Adrian Mititelu, patronul Universitatii Craiova, este acuzat de Fisc pentru evaziune fiscala si „manareli" cu terenuri. „Gigi Becali" al Olteniei: „Nu exista niciun prejudiciu, cu exceptia catorva miliarde!"

Potrivit inspectorilor financiari din Craiova, Mititelu si apropiatii sai au creat statului un prejudiciu de aproximativ 25 milioane de RON (sapte milioane de euro) prin vanzarea unor terenuri la preturi subevaluate, transferul unor lichiditati din firme catre persoane fizice prin efectuarea unor obligatii de plata create fictiv si alte "inginerii financiare". Actualul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, mai este acuzat ca a preluat "pe nimic" zeci de hectare de teren care au apartinut Statiunii de Dezvoltare Pomicola Dolj si care acum au o valoare de piata considerabila: in zonele respective metrul patrat se vinde cu 50 de euro.

Cum a devenit Mititelu "Gigi Becali" din Oltenia

Ancheta inspectorilor financiari din Dolj a inceput in vara anului trecut, dupa o descindere la sediul firmelor controlate de Mititelu. Cea mai grava infractiune sesizata de controlorii financiari vizeaza preluarea de catre "Clanul Mititelu" a unor terenuri avand o suprafata de peste o suta de hectare, care au apartinut unei societati de stat - Statiunea de Dezvoltare Pomicola Craiova. "Mititelu Adrian, prin utilizarea mai multor firme controlate, a efectuat o actiune de executare silita impotriva Statiunii de Dezvoltare Pomicola Craiova, promovata prin SC Rom Economic Boom SA si SC Craiu Iovan SRL, a cumparat prin SC Pomfruct Cercetare SA intreg patrimoniul public al statului aflat in administrarea SCPP Dolj, respectiv Ferma 2, amplasata in Craiova, la DN 70. Nu a inregistrat-o in contabilitate ca imobilizari corporale (terenuri, cladiri etc), ci ca actiuni la o valoare cu pret simulat de 1.500.000 de lei", sustin directorii Finantelor din Dolj in plangerea inaintata Parchetului ICCJ.

Pe scurt, "ingineria" lui Mititelu a constat in cumpararea de la AVAS a creantelor datorate de Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova pentru un credit vechi de cativa ani, neachitat catre Banca Agricola. Potrivit finantistilor din Dolj, suma datorata era de aproximativ doua miliarde de lei vechi. Cumparatorul creantei, SC Craiu Iovan SRL, firma administrata de Gigel Preoteasa (o ruda a lui Mititelu), a calculat statiunii, in decurs de un an, penalitati de 10 ori mai mari decat valoarea creantei. Ulterior, Statiunea de Cercetare Pomicola a fost executata silit. Asa a ajuns Mititelu sa obtina, pentru doua miliarde de lei vechi, peste o suta de hectare de teren intr-o zona unde metrul patrat se vinde cu cel putin 20 de euro.

Primul "tun" - terenul pentru supermarketul "PIC"

Dupa ce a preluat "pe nimic" terenurile fostei ferme de cercetare pomicole, Mititelu a facut mai multe tranzactii succesive prin care, conform plangerii, s-a sustras de la plata unor taxe datorate statului de circa 10 milioane de euro. Primul "tun" financiar rezultat din afacerea cu terenurile fermei pomicole a fost de 2,5 milioane de euro - suma incasata pentru doar 4,5 hectare vandute firmei PIC SA din Pitesti, care a construit un supermarket. Bucata de teren a fost vanduta la pretul pietei - 50 de euro metrul patrat. Conducerea Finantelor din Dolj afirma, in urma anchetei, ca modalitatea prin care Adrian Mititelu si apropiatii sai au luat banii pe terenuri fara sa plateasca taxe a constat in principal prin imprumuturi fictive realizate "in actele" firmelor controlate de membrii "clanului".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.