Memorandumul privind retrocedarea Domeniului Peles catre reprezentantii Casei Regale a fost aprobat, ieri, de Guvern, a anuntat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.

"Memorandumul se refera la faptul ca regele si Guvernul recunosc valoarea culturala a Muzeului Peles si ca ambele parti doresc ca Muzeele Peles si Pelisor sa ramana la dispozitia vizitatorilor", a spus, citat de Mediafax, Iorgulescu.

El a precizat ca statul se obliga sa nu schimbe destinatia de muzeu a cladirii retrocedate, urmand ca imobilul si spatiile anexe sa fie "gospodarite" de un Consiliu de Administratie din care va face parte si un reprezentant al Casei Regale. Castelul Pelisor va fi de asemenea restituit, dar isi va pastra destinatia actuala pentru o perioada de trei ani de la data emiterii deciziei de retrocedare.
"Se preconizeaza, la solicitarea Casei Regale, ca imobilul sa devina resedinta Casei Regale, dar in egala masura - si aceasta o vom conveni in urmatoarele 12 luni - sa devina si un spatiu muzeal", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, dupa ce vor fi remise deciziile din partea ministerului si a Centrului European de Cultura Sinaia, urmeaza ca familia regala sa solicite statului, respectiv Ministerului Culturii, cumpararea acestor cladiri.
"Noi vom face o evaluare internationala pentru a stabili nivelul de piata, ne vom manifesta dreptul de preemptiune si vom negocia suma de rascumparare impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor", a spus Iorgulescu. El a amintit si de legea emisa de fostul Guvern pentru retrocedarea Domeniului Peles, respinsa in final la Curtea Constitutionala, act normativ care propunea o suma de rascumparare de 30 de milioane euro. "Probabil ca vom discuta de o suma comparabila ca nivel", a mai spus Iorgulescu.

Imobilele la care face referire Memorandumul sunt Castelul Peles, Castelul Pelisor, partea veche a Foisorului (in Poiana Stanei Regale fiind construita si o vila pe care o folosea Nicolae Ceausescu), Vila Stavilar si Vila Ceramica (aflate in prezent in folosinta Centrului de Creatie Sinaia), si Hotelul Economat. De asemenea, Casei Regale ii vor mai fi retrocedate si cele aproximativ 60 de hectare de teren care apartin Domeniului Peles.
Potrivit Mediafax, Iorgulescu a subliniat ca, in baza Memorandumului negociat, o parte a Castelului Pelisor - care va functiona in continuare ca muzeu - va fi cedata Casei Regale pentru a fi folosita ca "cetate de scaun".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.