In ultimii cinci ani, Romania n-a reusit sa-si reduca deloc decalajele dintre zonele cele mai sarace si cele mai bogate. Previziunile nu sint optimiste nici pentru viitor, desi vin mai multi bani de la UE pentru dezvoltare regionala.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a dat publicitatii un nou set de prognoze regionale pentru perioada 2006-2008. Cum era de asteptat, se mentin disparitatile intre regiunile tarii, cu Bucurestiul in dezvoltare mult peste media nationala si regiunea de nord-est aflata la polul opus. Datele furnizate de prognoza ar trebui sa stea la baza orientarii fondurilor structurale ale Uniunii Europene, astfel incit ele sa fie absorbite cu precadere in zonele mai putin dezvoltate pentru limitarea decalajelor dintre regiuni.

Regiunea Nord-Est inregistreaza cel mai scazut nivel al produsului intern brut pe cap de locuitor, cu un indice de disparitate fata de total tara de 67,5 %, nivel care se va mentine si in urmatorii doi ani, chiar daca economia regiunii va avea un ritm usor superior celei nationale. Decalajul fata de Bucuresti al acestei regiuni a crescut de la an la an intre 2003 si 2005, arata aceleasi date ale CNP.

Trecutul nu a sunat bine

In ultimii patru ani, zonele sarace ale tarii, mai ales Moldova si Oltenia, nu au reusit sa recupereze diferentele fata de regiunile din Centru si mai ales fata de Capitala, unde, in mod evident, exista alt ritm de dezvoltare. Chiar daca, intre 2000 si 2006, prin Programul PHARE au fost alocate 1,28 miliarde de euro destinati dezvoltarii regionale, iar banii au fost destinati cu precadere zonelor mai putin dezvoltate, disparitatile existente nu s-au atenuat, ci, in unele cazuri, chiar s-au accentuat. "Pina la aceasta data, fondurile primite, chiar daca au fost destul de mari, nu au putut elimina disparitatile, pentru ca diferentele de dezvoltare dintre regiuni sint foarte mari", a spus analistul economic Mircea Cosea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.