Producatorii de energie sunt obligati sa prelungeasca acordurile

Electrica ar putea importa energie electrica din Republica Moldova. Potrivit reprezentantilor Dispecerului Energetic National, acest lucru este foarte posibil, dar nu mai devreme de inceputul lunii martie. "Astea sunt discutiile, ca Electrica sa importe electricitate, in sistemul de «insula», din Moldova, unde exista o singura companie, de stat, care are dreptul de a comercializa energie electrica", au afirmat sursele citate.

Schema de insula presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca, care ar urma sa fie alimentata cu energie din alta tara. Reprezentanti ai Electrica au afirmat ca firma ar putea importa energie de la un consortiu din zona de est, ca urmare a faptului ca nu are asigurata cantitatea de energie necesara consumatorilor eligibili, dupa data de 31 martie 2007, cand expira contractele cu mai multi producatori, prelungite in baza unui ordin al ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, emis la sfarsitul anului trecut. Vosganian a hotarat ca producatorii de energie sunt obligati sa prelungeasca acordurile si sa incheie noi contracte cu Electrica pentru perioada prevazuta in Programul de iarna, ca masura temporara, avand ca scop sa asigure stabilitatea pe piata de energie in perioada anotimpului rece.

Vulcanesti-Isaccea sau Rosiori-Mukacevo

Masura a fost determinata de esecul Electrica de a incheia noi contracte pe piata de electricitate, pe fondul neintelegerilor referitoare la preturi, astfel ca distribuitorul risca sa nu isi poata onora obligatiile. Totodata, Vosganian a spus ca nu va prelungi din nou contractele prin care Electrica achizitioneaza energie de la producatorii de stat.

Exista doua posibilitati de a importa energie, in regim de insula: fie pe traseul Vulcanesti-Isaccea, fie in nordul Maramuresului, pe linia Rosiori-Mukacevo (Ucraina). Pe acest traseu, Ucraina are o zona de retea care merge in paralel cu Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), din care Romania face parte, pe unde exporta electricitate catre Ungaria si Slovacia, potrivit surselor citate. Ucraina detine in apropierea granitei de nord cu Romania centrala electrica Burstin, care insa are capacitate mica de productie si are incheiate contracte pe termen lung, ceea ce exclude un eventual import de energie de catre Electrica, a declarat agentiei Mediafax Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, in prezent la conducerea Institutului Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.

Interconexiuni blocate de acordul cu UCTE

De asemenea, Constantinescu apreciaza ca singura solutie pentru Electrica este sa adopte schema de "insula", tot in zona Isaccea, prin care sa furnizeze electricitate in jumatate din Dobrogea, Galati si Braila, si sa primeasca energia in alta parte. "Romania are interconexiuni de retele electrice cu statele din est, dar nu le poate folosi, pentru ca a semnat un acord cu UCTE, in care este membru, iar sistemul UCTE nu este conectat cu sistemul estic", a precizat Constantinescu. Prin admiterea in UCTE, Romania s-a angajat sa mentina deconectate liniile de legatura cu retelele de energie electrica din statele care nu sunt membre ale Uniunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.