KGB-ul, prin intermediul spionului Ioan Mihai Pacepa a dus la indeplinire planul de discreditare a Papei Pius al XII-lea, plan ce a fost "incununat cu laurii gloriei" de o carte, potrivit "The Sunday Times".

Este vorba de controversata The Deputy, scrisa de Rolf Hochhuth, tradusa in 20 de limbi, in care Papa este prezentat ca sustinator al lui Hitler si care contine si cateva anexe ale unor documente extrase din arhiva Vaticanului cu ajutorul lui Pacepa.

Seat 12, asa s-a intitulat "cruciada" pornita de KGB impotriva Papei, care avea ca scop prezentarea acestuia din urma ca pe un antisemit si sustinator al lui Hitler. Mai multe decat atat, rusii voiau sa-l prezinte pe conducatorul Bisericii Catolice ca pe un initiator al Holocaustului. Mergand pe principiul "mortii nu se pot apara", KGB-ul a asteptat decesul Papei pentru a trece la atac. Deoarece aveau nevoie de documente din arhiva Vaticanului, KGB-ul a recrutat inteligenta romaneasca, sub pretextul ca Romania este gata sa restaureze relatia rupta cu Biserica Catolica, iar cel mai potrivi pentru misiune a fost desemnat a fi Pacepa.

La arhive, spionul roman a marturisit ca a avut acces prin intermediul monseniorului Agostino Casaroli care se ocupa si de comunicarea cu autoritatile sovietice. Apoi, timp de trei ani, trei spioni deghizati in preoti au scos pe sub mana documente din arhiva Vaticanului si au pozat Libraria Apostolica. Documentele cu pricina a fost anexate in 1963 cartii The Deputy, cea care il prezinta pe Papa in forma denigrata. Insa partea cea mai proasta avea sa se intample abia in 2002, cand directorul Costa Gavras a adaptat piesa pentru filmul sau Omen, pe al carui poster aparea o zvastica deasupra unei cruci.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.