Un dosar de Securitate al lui Ion Iliescu a existat, confirma Virgil Magureanu, fostul director al SRI. A beneficiat insa de un "tratament" special: cei care au pus mana pe el, avand motive sa se teama de noul sef al statului dupa 1989, "l-au facut disparut". Singurele surprize legate de trecut, spune Magureanu, ar mai putea aparea doar in arhivele fostului CC al PCR.

"Evenimentul zilei": Dupa revenirea lui Ion Iliescu la varf in politica am vazut un PSD strans in jurul sau, care a condamnat comunismul, dar nu si pe comunisti. Iar recent a scos dintr-o lege posibilitatea de a-i considera colaboratori ai Securitatii pe fostii lideri ai PCR ale caror decizii au afectat drepturile omului. Are de ce sa se teama Ion Iliescu?

Virgil Magureanu: Nu. In mod sigur nu. Fata de o anumita apartenenta la o ierarhie comunista putem spune ca aceasta este o problema de moralitate, dar el a indeplinit in noul regim functii publice de mare importanta. Condamnam trecutul, condamnam moral tot ce a fost legat de vechiul regim si tangenta cu ierarhiile comuniste.