Razboi total pe scena politica romneasca. O lupta a intereselor si a orgoliilor. Actorii principali, Traian Basescu si rivalul sau de o viata, Dinu Patriciu

Daca seful statului nu a uitat si nul-a iertat pe Patriciu aruncindu-l in ghearele justitiei, imediat dupa ce s-a instalat la Cotroceni, nici omul de afaceri nu se lasa mai prejos, lovindu-l pe Basescu unde-l doare mai tare, in imaginea sa de incoruptibil. De loc intimplator, la doua zile dupa ce presedintele a condamnat in Parlament "coalitiile transpartinice", "grupurile de interese", politicienii care fac jocurile afaceristilor, doua cotidiene mari, "Adevarul" (patronat direct de Dinu Patriciu) si ...Ziua (ziar prieten), arunca o noua bomba pe piata: dupa ALRO Slatina, Basescu a intervenit si pentru firma "Art Constructii 92", ajutindu-l pe patronul acesteia, un controversat om de afaceri, cercetat de DNA, sa-si recupereze creantele.

Patriciu arunca biletelul nr. 2

Miercuri seara, in fata Camerelor reunite, Basescu isi avertizeaza adversarii politici, amintind, printre altele, si de neregulile din privatizarea Petrom, la doua zile dupa ce, Dinu Patriciu prin doua publicatii pe care le detine, riposteaza, aruncind pe piata "biletelul nr. 2". Teoria ca asistam la o lupta intre presedinte si cunoscutul om de afaceri a fost confirmata si de fostul consilier prezidential Elena Udrea, aceasta afirmind ca sintem martorii "unei campanii de presa dusa impotriva lui Basescu de Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu". De partea cealalta, directorul "Ziua" a dezvaluit joi seara, ca documentul provine, cel mai probabil, din surse de la virful Partidului Democrat.

Potrivit articolelor din presa interventia presedintelui s-a petrecut in aprilie 2005, la citeva luni de la investirea in functia de sef al statului a lui Traian Basescu. Firma "Art Constructii 92", patronata de Dumitru Bucsaru, om de afaceri cu puternice legaturi in PD, a cerut interventia presedintelui pentru a-si recupera anumite datorii de sute de miliarde de lei. Documentul, care a ajuns pe masa presedintelui, a fost inregistrat sub numarul 260/03.03.2005. Dumitru Bucsaru il informeaza pe Basescu ca firma sa a executat lucrari "de un inalt nivel calitativ" pentru C.N.C.F. C.F.R. S.A., dar nu si-a primit banii. Omul de afaceri il roaga pe Traian Basescu sa ii acorde sprijinul pentru "recuperarea creantei".

Indicatiile presedintelui

Dupa studierea documentului, seful statului nu a stat prea mult pe ginduri si a transmis solicitarea catre fostul sau subordonat pe linie de partid, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Gheorghe Dobre. Ca si in cazul ALRO Slatina, Basescu adauga un mesaj, care poate fi catalogat drept trafic de influenta "D-le Ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala". Sub acest text, scris pe trei rinduri, este trecuta data de "12.4.2005" si semnatura sefului statului.

Trafic de influenta sau act de normalitate

Obiceiul presedintelui de a da indicatii pretioase ministrilor din Guvernul Tariceanu este criticat de majoritatea clasei politice, dar considerat drept "un act de normalitate" de fostii si actualii consilieri prezidentiali, dar si de admiratorii sefului statului.

UDMR - "Nu-l incrimineaza cu nimic"

Deputatul UDMR Kelemen Hunor considera ca rezolutia presedintelui Traian Basescu pe memoriul trimis fostului ministru Gheorghe Dobre "nu-l incrimineaza cu nimic" pe seful statului, dar a apreciat ca presedintele tarii "nu trebuia sa ocoleasca relatiile institutionale". "Rezolutia este normala si corecta si nu are niciun gram de cinism, asa cum era pe memoriul trimis ministrului Codrut Seres (...) Nu mi se pare normal ca presedintele sa aiba relatii directe cu autoritatile si sa fie si presedinte si sef de stat si premier, in acelasi timp, a declarat Kelemen Hunor.

PSD: "Coruptie la nivel inalt"

Liderul PSD, Mircea Geoana sustine ca nota trimisa de presedintele Traian Basescu in cazul Art Constructii `92 SA este un nou act neconstitutional al sefului statului, care s-a transformat in recuperator de creante pentru o firma privata. "Sint indicii de coruptie la nivel foarte inalt, prin transformarea presedintelui in recuperator de creante in favoarea unei firme private", a spus Geoana.

Pentru unii muma, pentru altii...

"Rezolutia presedintelui este o practica fireasca". Cu acest argument aparatorii lui Basescu incearca sa stinga scandalul. Mai mult, purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale a explicat ca la Palatul Cotroceni vin sute de mii de astfel de petitii. Greu de crezut ca seful statului semneaza zi de zi rezolutii si rezolva problemele celor care-i solicita ajutorul. Ceea ce nu ne-a explicat doamna Saftoiu este de ce i-a atras atentia, in mod deosebit, presedintelui solicitarea venita din partea "Art Constructii `92". Sa intelegem ca un banal caz de litigiu comercial l-a impresionat atit de mult pe Traian Basescu incit sa-l determine sa intervina personal pe linga ministrul Transportului. Ce se intimpla cu restul cazurilor care treneaza ani buni? De ce nu face domnul Basescu dreptate?


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.