Excesele vremii ne vor da bataie de cap in urmatoarele decenii, potrivit unui Raport al Agentiei Europene pentru Mediu, publicat ieri pe site-ul institutiei

Raportul avertizeaza ca, in urma schimbarilor climatice, vom ajunge la pierderea diversitatii bioclimatice, la o alteratie pronuntata a solului, dublata de salinizarea lui. In plus, daca nu se iau masuri urgente, Romania se poate astepta si la pierderi de vieti omenesti din cauza inundatiilor.

Temperaturile din ce in ce mai ridicate din lunile de vara, dublate de lipsa accentuata a precipitatiilor, vor duce la o desertificare treptata si la deteriorarea calitatii apei potabile, se mai arata in raportul mentionat.

Romania, fruntasa Europei la inundatii

In ce priveste inundatiile, in perioada 1998-2005, Romania a fost lovita de mai mult de sase ori, fiind pe un nedorit loc I in Europa. Pe tot continentul s-au inregistrat nu mai putin de o suta de inundatii soldate cu decese si cu pagube materiale majore, potrivit statisticilor Observatorului pentru Inundatii de la Dartmouth, Marea Britanie. Si frecventa ploilor va creste usor, dar sigur, mai ales in nordul continentului.

Caldura va afecta calitatea apei, in sensul ca algele toxice se vor putea dezvolta mult mai rapid, in conditiile in care exista o apa mai calda si - implicit - mai putin oxigenata. Prognoza privind cresterea nivelului marii conduce la ideea ca sarea marina va putea intra mult mai usor in apa dulce.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.