Biserica Ortodoxa Romana (BOR) isi face comisie de cercetare a propriei activitati din perioada comunista. Membrii Sfantului Sinod au recurs la aceasta varianta dupa ce s-au declarat nemultumiti de precizarile despre cultele religioase regasite in Raportul comisiei prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, condusa de Vladimir Tismaneanu.

"Au fost prea multe neadevaruri vehiculate la adresa Bisericii Ortodoxe Romane in ultimii ani", a sustinut purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica. El a promis ca peste trei ani, cercetatorii BOR vor prezenta un "studiu complet si obiectiv" in acest sens.

Membrii Sfantului Sinod au hotarat infiintarea unei comisii care sa cerceteze activitatea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in perioada comunista. Demersul Patriarhiei Romane vine in contextul in care Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, condusa de Vladimir Tismaneanu, a prezentat deja un raport, asumat de presedintele Traian Basescu ca dovada pentru condamnarea comunismului. Totodata, "ierarhii si sefii cultelor religioase recunoscute de lege, pana la nivel de preot inclusiv, precum si asimilatii lor de la parohiile din tara si din strainatate" intra sub incidenta legii CNSAS.

Cercetatorii

Comisia de studiu a BOR are ca scop analizarea activitatii Bisericii in perioada comunista si prezentarea unui "studiu obiectiv" pe aceasta tema. Studiul este preconizat sa fie gata peste trei ani, in conditiile in care activitatea comisiei infiintate de BOR incepe abia peste o luna.

Cercetatorii sunt patru "tineri istorici, cercetatori in domeniu", dupa cum ii considera purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica: George Enache, Ionut Tudorie, Paul Lucian Brusanowski si Adrian Petcu.

"Vor fi si sesiuni de comunicari la 3 - 6 luni. Sa nu va inchipuiti ca intr-o luna ne apucam de lucru si mai comunicam peste trei ani", a precizat Stoica.

"Neadevarurile" colaborarii

Constantin Stoica a precizat ca studiul va cuprinde o analiza a "situatiei Bisericii in perioada comunista", ceea ce va include automat si colaborarea clericilor cu Securitatea. In acest sens, BOR se pregateste sa incheie o serie de protocoale de cercetare cu detinatorii de arhive ale Securitatii, dintre care principalul detinator este CNSAS.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.