Trecutul politic al lui Ion Iliescu, mai precis perioada in care a facut parte din nomenclatura comunista va face obiectul unui scurtmetraj care va fi gata in aproximativ doua saptamani.

Culmea ironiei, scurtmetrajul va fi realizat de catre Studioul cinematografic Sahia Film, studio specializat in filme documentare, inclusiv in cele de propaganda.

Ideea a pornit de la initiativa actualului director al studioului Sahia Film, Marius Iurascu, care a decis sa-i prezinte trecutul politic al lui Ion Iliescu, satul de "lectiile de democratie pe care acesta le da cu maxima ipocrizie dupa 1989". Marius Iurascu spune ca a fost motivat in acest demers aducandu-si aminte de hartuirile la care era supus in vremea comunistilor tatal sau, cunoscutul bariton Emil Iurascu. "Tatal meu nu era lingau, pupincurist si alte asemenea.

Cand veneau tovarasii cu propaganda sa-i propuna sa participe la spectacolele acelea cu osanale dedicate tovarasului si tovarasei ii trimitea la plimbare fara alte comentarii", arata Marius Iurascu. Cum baritonul Emil Iurascu purta barba, lucru de neacceptat in aparitiile la televiziunea lui Ceausescu, maestrul era obligat sa cante cu partitura in dreptul fetei, fiind filmat dintr-un anumit unghi astfel incat sa nu i se vada barba, isi aminteste Marius Iurascu.

"Alt episod care m-a determinat sa incep acest proiect a fost raportul Tismaneanu, cand am vazut cu cata ardoare apara unii ideologia la care a fost partas, la care a contribuit Ion Iliescu. Practic, filmul este o cronologie a evolutiilor politice ale tovarasului Ion Iliescu pana la metamorfozarea lui in domnul Ion Iliescu", ne-a declarat Marius Iurascu. Scurtmetrajul, intitulat "Sa facem totul", contine imagini de arhiva, preluate inclusiv de la Fondul de film special de la Sahia, care se ocupa de imaginile Ceausestilor. Regizat de Dragos Stanescu, filmul puncteaza pozitia lui Ion Iliescu in fosta nomenclatura de partid. "Generatiile mai tinere vor avea ocazia sa vada ce functii de conducere a ocupat acest om in aparatul de partid inainte de 1989 si ce a facut dupa, pe scena politica romaneasca.

Numai daca luam in calcul mineriadele si efectul lor asupra evolutiei Romaniei ca stat de drept, este evident ca Ion Iliescu nu are ce lectii de democratie sa dea nimanui". Pana ce publicul il va vedea pe fostul presedinte al Romaniei aplaudand, e drept, mult mai tanar, dar la fel de zambitor, cuplul Ceausestilor, nu va mai trece mult. Filmul, cu o durata de aproximativ 20 de minute, va fi gata in cel mult doua saptamani. Directorul Sahia Film nu a oferit mai multe amanunte insa ne-a declarat ca are de gand sa liciteze scurtmetrajul unor grupuri media, la un pret de pornire de 20.000 de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.