Miercuri seara, la dezbaterea organizata de „Idei in Dialog”, Patapievici, Iaru si Hardau s-au certat timp de doua ore pe tema prezentei obiectelor de cult in scoli.

Inlaturarea icoanelor din scolile romanesti, recomandata in noiembrie de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) Ministerului Educatiei inca n-a intrat intr-o forma executorie, iar discutiile se vor purta in instanta. Problema trezeste controverse si in rindurile intelectualilor. Miercuri seara chestiunea icoanelor a fost principala tema a dezbaterii propuse de "Idei in Dialog" si desfasurate la clubul Prometheus in cadru informal.

Horia-Roman Patapievici, gazda discutiei, i-a avut ca invitati atit pe petentul Emil Moise, cel care a sesizat CNCD, cit si pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cele doua persoane implicate direct: primul pentru ca a cerut retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamint public din Romania, iar cel de-al doilea pentru ca ar fi trebuit sa emita ordinul de aplicare a acestei masuri recomandate de altfel de catre CNCD acum doua luni.

Incident cu Patapievici si Andreescu

Dezbaterea de miercuri seara a inceput cu o interventie a lui H.-R. Patapievici, prin care acesta a incriminat prezenta in sala a domnului Gabriel Andreescu, cunoscut militant pentru drepturile omului si ale minoritatilor etnice si sociale, publicist si editor, interventie in urma careia acesta a parasit sala. "Dl Andreescu s-a referit de foarte multe ori la mine facindu-ma fundamentalist ortodox, antisemit si legionar. Din pacate, cind e vorba despre idei, intram cu partea impersonala in spatiul public, si nu cu cea personala. De aceea as vrea sa va spun ca am purtat foarte greu stigmatul pus de dl Andreescu si as vrea totusi sa fac un apel sa nu ne stigmatizam adversarul", a explicat cu vocea vizibil tremurata Patapievici.

Patapievici: "CNCD e in voga"

La nici cinci minute, Emil Moise a parasit sala, "in semn de respect fata de invitatul sau, Gabriel Andreescu, care a fost dat afara". Plecarea acestor persoane, care ar fi argumentat pentru neutralitatea confesionala a institutiilor publice de invatamint, a dezechilibrat vizibil discutia mai aplicata, transformind-o intr-o dezbatere de idei despre secularizarea si laicizarea Romaniei. Mihail Neamtu, colaborator constant al revistei "Idei in Dialog", a luat in discutie autoritatea prin care CNCD s-a pronuntat in chestiunea icoanelor din scoli, iar Patapievici s-a raliat acestei critici, calificind institutia drept una "construita pe valori in voga, in rindul opiniei dominante europene de secularizare".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.