‘Biroul Permanent (BP) a propus Secretariatului General al Camerei sa faca o modificare a unei hotarari mai vechi a Camerei, astfel incat masinile deputatilor sa poata sa iasa si in spatiul comunitar, potrivit normelor europene’’, a declarat secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PSD Valeriu Zgonea.

El a spus ca, inainte de 1 ianuarie, parlamentarii nu aveau voie sa paraseasca spatiul Romaniei cu masinile pe care le aveau in dotare. "Fiind membri ai Uniunii Europene, aceasta prevedere adoptata printr-o hotarare a BP si a Camerei Deputatilor nu mai este relevanta", a spus Zgonea. Zgonea a mentionat ca exista cativa deputati care si-au dechis cabinete parlamentare in tarile europene unde exista comunitati importante de romani.

"Este permis. Putem sa ne ducem cu masina, in strainatate, in interes de serviciu, cu o cerere aprobata de Secretariatul General al Camerei", a precizat secretarul Camerei Deputatilor, adaugand ca vor fi doar cazuri exceptionale. De asemenea, social-democratul a afirmat ca toate cheltuielile de transport vor fi asigurate din sumele forfetare pe care deputatii le au la dispozitie. "E mult mai bine sa deschidem aceasta oportunitate, de a se deconta cheltuielile din sumele forfetare, decat sa vina deputatii cu cereri de decontare a biletelor de avion care costa mai mult", a mai spusdeputatul PSD.

Directia pentru transporturi a Camerei Deputatilor a propus Biroului Permanent reglementarea dispozitiei existente, care interzice deplasarea in afara tarii a autoturismelor puse la dispozitia deputatilor pentru desfasurarea activitatii in circumscriptiile electorale, pe motiv ca "noul sistem de asigurari, impreuna cu contractul Camerei Deputatilor, permit si asigurarea de carte verde la deplasarea in strainatate". Astfel, pentru aceste deplasari, extensia CASCO se acorda cu titlu gratuit pe perioada in care autovehiculul paraseste teritoriul Romaniei.