Ministrul apararii, Sorin Frunzaverde, a anuntat ca cei doi romani se afla in baza militara romaneasca de la Tallil si vor fi repatriati cu un avion al Romavia.

"De la baza Victoria din Bagdad cei doi muncitori au fost transportati in baza romaneasca de la Tallil cu un avion C130 australian. Probabil ca vor pleca spre tara cu un avion al Romavia maine (n.r. azi)", a declarat Sorin Frunzaverde.

Ministrul apararii a precizat ca cei doi muncitori trebuiau sa vina in tara tot cu un avion C130, dar pentru ca avionul romanesc din baza de Tallil are o defectiune, romanii vor fi repatriati cu un avion al Romavia.

Ministrul apararii a precizat ca nu a stiut nimic despre cei doi romani, pentru ca MApN nu are nici o responsabilitate in acest sens.

Precizari prezidentiale

Administratia Prezidentiala a transmis ieri un comunicat pentru a preciza faptul ca "presedintele Traian Basescu nu a uitat de cei doi romani retinuti in Irak".

Presedintia aminteste ca seful statului a explicat ca nu a facut legatura cu evenimentele care au fost raportate de Ministerul de Externe pe data de 13 noiembrie 2006, atunci cand a fost intrebat de ziaristi, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, despre cazul celor doi romani retinuti in Irak.

"Administratia prezidentiala va aprecia daca mass-media va tine cont de aceasta precizare, respectiv ca presedintele nu a uitat de cei doi romani retinuti in Irak, ci a fost vorba doar de o confuzie", se arata in comunicatul Presedintiei.

Tamplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati lucrau intr-o fabrica dintr-o baza militara americana si au fost retinuti de autoritatile militare americane din Irak, pentru ca au filmat si fotografiat fara autorizatie intr-o baza militara.