PSD a identificat "incalcarile grave ale Constitutiei", pentru care Basescu poate fi suspendat

Pesedistii au identificat cinci motive reprezentand "incalcari grave ale Constitutiei" pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Doua dintre ele vizeaza "casa din Mihaileanu" si "dosarul Flota". Pe marginea textului redactat in acest sens, juristii PSD Antonie Iorgovan si Valer Dorneanu au avut discutii ieri si cu reprezentantii PC Sergiu Andon si Petru Calian. Conservatorii urmeaza sa decida saptamana viitoare daca vor sustine demersul PSD.

PC mai analizeaza

Cele cinci capete de acuzare identificate de pesedisti pentru suspendarea sefului statului vor fi analizate de Biroul Politic al conservatorilor, care se va desfasura marti. "Discutiile vor continua, exista un material analitic care se discuta, de 51 de pagini, exista o sinteza de sapte pagini, iar textul final va avea 25 de pagini. Intreg materialul se va axa pe patru-cinci incalcari grave ale Constitutiei, comise de Traian Basescu, dar, pe langa acestea, o sa fie inclusa in textul final, care va fi dezbatut in Biroul Politic al PC, decizia de sustinere sau de nesustinere. Motivele se discuta in continuare, se discuta strict cu Constitutia pe masa", a comentat deputatul Petru Calian, in urma primei runde de discutii. Materialul final nu exista inca, dupa cum a aratat Calian, care a anuntat ca acesta va fi inaintat la inceputul saptamanii viitoare liderului PSD, Mircea Geoana. Deputatul Bogdan Ciuca a dat asigurari intr-o conferinta de presa ca analiza documentului este strict juridica, "fara incarcatura politica".

Argumentele

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a relatat la finalul consultarilor, ca documentul cuprinde, printre altele, fapte de incalcare a Constitutiei de catre seful statului referitoare la modul de instrumentare a dosarelor "Flota" si "Casa din Mihaileanu".

Iorgovan a aratat ca sesizarea catre Curtea Constitutionala va fi structurata pe principii de ordin constitutional, urmand ca pentru fiecare dintre aceste principii sa se exemplifice cu fapte de incalcare a Constitutiei din partea presedintelui, informeaza Mediafax. "In afacerea Mihaileanu a facut presiuni la Parchet si vom scrie lucrul asta...Una dintre faptele grave prin care a incalcat Constitutia a fost modul in care s-a solutionat plangerea penala ca urmare a presiunilor repetate ale presedintelui. In dosarul Flota, in care cetateanul Traian Basescu este inculpat, nu se instrumenteaza absolut nimic si este blocat pe ideea ca, vezi Doamne, presedintele este sub protectie constitutionala", a aratat Iorgovan. El a mai spus ca celelalte fapte de incalcare a Constitutiei se refera la relatia dintre presedinte si Parlament, (presedintele nu este printre cei care au dreptul sa initieze legi, si totusi face lucrul acesta), desemnarea primului-ministru, dar si referitoare la pluralismul politic (Basescu a atacat, de la Bruxelles, in mod incalificabil, partidele din tara).

"Am discutat principii, am discutat momentul politic, interesul populatiei, chiar discutand pe variante, cu sau fara, nu s-a pornit de la ideea ca procedura suspendarii e ca si pornita pe traseu, am discutat-o ca in faza de proiect si am hotarat sa mai venim cu idei si contributii privind structurarea materialului si verificarea lui", a aratat Sergiu Andon (PC). (Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC)

Geoana anticipeaza fraude

Pesedistii au viziuni pe termen lung si foarte lung si au ajuns la concluzia ca s-ar putea ca Basescu sa fraudeze referendumul de suspendare, desi inca nici nu si-au trimis sesizarea la Curtea Constitutionala. Anuntul privind temerile PSD a fost facut de Mircea Geoana care a anuntat serios ca pesedistii vor fi foarte "vigilenti" la orice incercare de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui.

"Este clar ca domnia sa considera ca exista, cu sau fara Viorel Hrebenciuc, suficiente voturi in Parlamentul Romaniei pentru suspendarea sa. In acest moment suntem cu toti chemati sa ne pregatim pentru acest referendum, de aceea vom fi extrem de vigilenti pentru orice incercare de fraudare a acestui referendum, pentru ca un presedinte disperat si care nu are respect pentru democratie nu va ezita sa apeleze la mijloace brutale de fraudare si influentare a rezultatului referendumului", s-a inflacarat Geoana. Intrebat daca acuzele de nerespectare a rolului de mediator prevazut de Constitutie nu se pot aplica si in cazul fostului presedinte, Ion Iliescu, care in ultima luna a mandatului s-a implicat in campania electorala a PSD, Geoana a spus evaziv si in afara subiectului: "doua situatii complet diferite". (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.